Turc Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Cześć, Idzie wiosna więc poraz pomyśleć o zakupie roweru - tutaj myślałem o typie cross/fitness. Moje dane: Wzrost: 191cm Waga: 105kg Tak jak w tytule szukam roweru do jazdy codziennej po asfalcie, utwardzonych drogach ale i też aby bez problemu wjechać do lasu. Nastawienie bardziej na osprzęt niż na wygląd. Model jaki upatrzyłem: Merida Speedster 200. Pytanie co byście polecili pod moje wymagania i kubaturę ? Dokładam pytanie czy do tego typu rowerów cross/fitness mogę bez problemu zamontować fotelik dla dziecka na tył? Czy tylko trekking wchodzi w gre? Zapewne będą wycieczki rodzinne ale i czasami chciałbym sam wyskoczyć na rower. Dzięki z góry za rady.
Gość Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Z tego co widać na fotce, ma dziury montażowe, więc pewnie się da zainstalować fotelik.
Zubrr Napisano 6 Marca 2020 Napisano 6 Marca 2020 16 godzin temu, Danuel napisał: Z tego co widać na fotce, ma dziury montażowe, więc pewnie się da zainstalować fotelik. Fotelików na ogół nie mocuje się do otworów, tylko bezpośrednio do ramy. Speeder ma normalną ramę bez udziwnień, mocowanie takie jak w Hamax czy Polisport spokojnie da się założyć. Z tym, że Speeder tak jak i inne fitnessy ma zdaje się wąskie opony, pod obciążeniem Twoim+dziecko w foteliku byłoby pewnie wygodniej na szerszych, sprawdź czy ewentualnie tam wejdą szersze.
Turc Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 57 minut temu, Zubrr napisał: Fotelików na ogół nie mocuje się do otworów, tylko bezpośrednio do ramy. Speeder ma normalną ramę bez udziwnień, mocowanie takie jak w Hamax czy Polisport spokojnie da się założyć. Z tym, że Speeder tak jak i inne fitnessy ma zdaje się wąskie opony, pod obciążeniem Twoim+dziecko w foteliku byłoby pewnie wygodniej na szerszych, sprawdź czy ewentualnie tam wejdą szersze. Hej, dzięki za podesłanie info. Rzeczywiście opony 700x32C trochę cienkie jak na las... W takim razie zostaje rozpatrywanie crossowego roweru. Merida ma w swojej ofercie MERIDA CROSSWAY 300 niestety tutaj widelec nie jest carbonowy - gdzie wolałbym już mieć carbon. Czy ktoś może doradzić jakiś model? EDIT: Znalazłem jeszcze taki cross: CUBE NATURE EXC 2019 lub CUBE NATURE EXC 2020 albo z Decathlonu RIVERSIDE 920 - jak oceniacie te 3 modele?
Turc Napisano 11 Marca 2020 Autor Napisano 11 Marca 2020 Hej, poszperałem bardzo i znalazłem 2 modele które przebijają wszystkie inne pod względem osprzętu - w danym przedziale cenowym: CANYON Pathlite AL 4.0 [ 3 099zł] W tym przypadku są dostepne rozmiary L, XL, 2XL CANYON Pathlite 5.0 [3 339zł] Tutaj niestety tylko rozmiary L oraz 2XL: Wzrost: 191cmWykrok: 89cm Ogólnie przewaga 5.0 nad 4.0 jest duża względem osprzętu mamy tutaj XT/SLX (4.0 Deore) oraz co ważne widelec z amortyzatorem powietrznym. Różnica w cenie ~250zł. I w ten rower bym celował. Moglibyście doradzić jaki rozmiar docelowo byłby dla mnie najlepszy? P.S. Chyba, że ktoś z was znajdzie jakąś konkurencyjną alternatywe to będzie mile widziane Dzięki!
liljon Napisano 11 Marca 2020 Napisano 11 Marca 2020 Zobacz Unibike Viper - https://www.unibike.pl/vipergts.html, na pewno da się kupić taniej niż cena katalogowa. Posiadam model z 2018, trochę km na nim zrobiłem w różnym terenie mimo, że to bardziej drugi rower i kompletnie zero przygód.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.