Paulak Napisano 4 Marca 2020 Napisano 4 Marca 2020 Hejka Forumowicze! Mam pewien problem z przerzutką tylną, podczas wrzucania przerzutek w górę przeskakują one gwałtownie, odczuwalne jest uderzenie, do tego stopnia, że but lekko przesuwa mi się na pedale, dodatkowo słychać to przeskoczenie dość głośno. Przerzucając w dół nie ma takiej sytuacji, na przedniej przerzutce też problem się nie pojawia. Jeżeli jadę powoli i spokojnie zmieniam przerzutki to uderzenie nie jest odczuwalne, ale bardzo rzadko jeżdżę powoli, tym bardziej przy zmianie przerzutki w górę... Rower (Hibike) był dwa razy w serwisie, za pierwszym razem przez 1 dzień było ok, potem uderzanie było coraz silniejsze i po 2-3 dniach problem wrócił, ale nie miałam czasu podjechać do serwisu, a problem nie jest taki strasznie uciążliwy, abym nie mogła jeździć, więc odpuściłam na jakiś czas. Wczoraj odebrałam rower z innego serwisu, odjechałam, chwilkę było ok, potem coraz mocniej uderzało i zanim dojechałam do domu problem wrócił :| Nie wiem czy to nie jest przypadkiem urok moich przerzutek, które się zestarzały (rower ma prawie 5 lat), a podobno nie są to zbyt dobre przerzutki. Serwisy wybierałam po najlepszych opiniach w internecie (Warszawa), więc to raczej nie to. Czy ktoś z forumowiczy miał taki problem i jest w stanie coś poradzić? Zapomniałam dodać, że jesienią wymieniona została kaseta, łańcuch, rower przeszedł przy obu wizytach przegląd regulacyjny.
SoloTM Napisano 4 Marca 2020 Napisano 4 Marca 2020 Wróć tam gdzie regulowali przerzutki i sobie poradzą. To nic trudnego. Z Twojego postu w zasadzie nic nie wynika. To jak na forum opla corsy napisac, że wymieniłam sprzęgło u mechanika i od czasu do czasu słychać takie bzium a jak jadę powoli to takie słabiutkie. Ale jack chcesz dobrą radę to proszę : Wyreguluj sobie przerzutkę tylną i sprawdź czy wszystko jest proste.
TheJW Napisano 4 Marca 2020 Napisano 4 Marca 2020 Ja nie wiem, do jakich serwisów trafiałaś, że cały czas masz ten sam problem... ...i czy to faktycznie problem natury sprzętowej... Wożę ze sobą multitoola, więc możemy się złapać w Kabackim i Ci to od ręki wyreguluję.
Paulak Napisano 5 Marca 2020 Autor Napisano 5 Marca 2020 17 godzin temu, SoloTM napisał: Z Twojego postu w zasadzie nic nie wynika. To jak na forum opla corsy napisac, że wymieniłam sprzęgło u mechanika i od czasu do czasu słychać takie bzium a jak jadę powoli to takie słabiutkie. Przykro mi, jeżeli dla Ciebie NIC nie wynika z mojego postu, bo napisałam wg mnie dość szczegółowo co jest grane, licząc na to, że komuś się to też przytrafiło i będzie w stanie coś podpowiedzieć, a nie licząc na wróżenie z fusów. No ale spoko TheJW, jeżeli nie problem natury sprzętowej to czego? Poważnie pytam co masz na myśli, bo chyba nie to, że nie umiem jeździć na rowerze, bo dzieje się to od pół roku, a jeżdżę na tym rowerze 5 lat. Dziękuję za chęć pomocy, podjadę najpierw do tego ostatniego serwisu w wolnej chwili, bo do lasu Kabackiego mam kapkę dalej.
TheJW Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Teraz, Paulak napisał: jeżeli nie problem natury sprzętowej to czego? Poważnie pytam co masz na myśli, bo chyba nie to, że nie umiem jeździć na rowerze, bo dzieje się to od pół roku, a jeżdżę na tym rowerze 5 lat. Jeżeli wcześniej problemu nie było i nie zmieniłaś stylu jazdy oraz terenu, w którym się poruszasz, to w takim razie musi być coś nie tak ze sprzętem. Podjedź do serwisu, niech poprawią co spieprzyli. A jak nie dadzą rady - serio chętnie pomogę. Trochę rowerów już przerobiłem, również zawodowo. Robi się cieplej, zaraz wyciągnę szosę z trenażera, więc i do Centrum podjechać nie będzie problemu. A tak z ciekawości - chętnie dowiem się, w jakich serwisach byłaś (podobno wybierałaś po najlepszych opiniach). Napisz mi proszę na PW, jeśli to nie problem.
Paulak Napisano 5 Marca 2020 Autor Napisano 5 Marca 2020 TheJW nic się nie zmieniło, ani styl, ani teren, tzn. jeżdżę i jeździłam w przeróżnym terenie, ale to na pewno nie to, bo nie ma znaczenia czy jadę po lesie, po górkach czy po asfalcie, to uderzenie jest odczuwalne w każdych warunkach. Jeżeli w serwisie nie dadzą znów rady to na pewno skorzystam z Twojej pomocy chętnie. Na priv wyślę info jakie serwisy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.