Skocz do zawartości

[Szosa] Canyon Endurace al 6.0 2020r

krzy3chu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W najbliższym czasie mam zamiar kupić swój pierwszy rower szosowy - Canyon Endurace al 6.0 i chciałbym poznać opinie użytkowników tego roweru. Roweru będę używał głównie do treningów i startów w zawodach szosowych oraz drugorzędnie do startów w triathlonie, gdzie będę jeździł w konfiguracji z lemondką. Z kalkulatora na stronie Canyona wynika, że powinienem wziąć rozmiar S (mam 174cm wzrostu i 83cm długość nogi), czy użytkownicy tego modelu mogliby się wypowiedzieć czy wskazania co do rozmiaru ramy są ok czy raczej w rzeczywistości rowery są za duże/za małe? Wiem że geometria tego roweru jest dosyć rekreacyjna jak na rower do ścigania się, ale podkreślam że jest to moja pierwsza szosa i po drugie mam zamiar stopniowo obniżać mostek i jeżeli będzie to konieczne wymienić go na dłuższy (ten w rozmiarze S jest dosyć krótki bo ma 90mm). Z kolei do pozycji z lemondką myślę, że będę wracał do pozycji wyjściowej z krótszym i podniesionym mostkiem. Stąd moje pytanie czy rozmiar S będzie dla mnie odpowiedni do takich ustawień? Idąc dalej czy waga podana na stronie Canyona jest w miarę realna?, bo coś ciężko mi uwierzyć że aluminiowy rower na tiagrze waży 8.6kg. Czy ten rower nie ma żadnych problemów np. z prowadzeniem linek, łożyskami sterów, jakością lakieru, czy z czymś innym?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Jeżeli chcesz się ścigać, to ja od razu radziłbym Ci rower ze sportową geometrią. Moja pierwsza szosa była Endurance - po roku jazdu (i mostku max w dół) czułem się jak na taczce. Kupując nowy rower trochę się bałem mega sportowej pozycji, ale bardzo szybko mostek też poszedł na maksa w dół i nie ma żadnych problemów.

Napisano

Mam tego Canyona tyle,że z 2018 roku ale różnią się tylko kołami.Ja mam 179 wzrostu i nogę 82 i wybrałem M chociaż ten ich kalkulator podpowiada S co jest kompletnie bez sensu.Bezpieczniej trzymać się sugestii podanych w tabelce z geometrią.Dla ciebie S może być dobre ,najwyżej dasz dłuższy mostek.Nie ma z tym problemu kurier przywiezie nowy mostek i zabierze stary.Geometria jest może rekreakcyjna dla kogoś kto da radę przy wyprostowanych kolanach dotknąć podłogi dłonią :)  Nie ważyłem tego roweru ale raczej nie kłamią.Poza tym żadnych problemów .Właśnie rozważam przesiadkę na węglowego Canyona ale byłby to już mój trzeci Canyon (wcześniej miałem fulla od nich ) co jest trochę słabe.Zresztą słyszałem,że ramy powstają w fabrykach Gianta wiec nie jest to chyba zła rekomendacja.

Napisano

Ja do rozciągniętych ludzi ani trochę się nie zaliczam (czubkami palców dotknę podłogi, co najwyżej ;) ) a na Aerodzie bez problemu pozycja najbardziej agresywna. Lepiej kupić bardziej agresywny i go "ugrzecznić" w razie potrzeby, niż kupić rekreacyjny i pluć sobie w brodę za rok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...