Skocz do zawartości

[Który rower wybrać] Trek Procaliber czy Canyon Exceed?

Kamil_Nowak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zastanawiam się pomiędzy Trek Procaliber 9.6 (2020r.) i Canyon Exceed cf sl 5.0 (2020r.). Oba rowery mogę kupić w tej samej cenie 7600zł. Rower ma służyć do ścigania w maratonach i xc.

Napisano

Sam bym brał Treka. Ramę ma cięższą, ale wykonanie jest bardzo dobre i na olbrzymi plus najlepsza chyba w branzy gwarancja. Cokolwiek się stanie rozpatrują wniosek w 3-5 dni z reguły, a odpowiedź jest korzystna dla właściciela. A Canyon... pakuj to, wysyłaj, czekaj na odpowiedź, potem niezależnie od decyzji znowu czekaj... Bez porównania z Trekiem.

- Widelec jest ten sam w obydwu

- Napęd, moim zdaniem lepszy w Treku bo nowe Shimano, SLX z przerzutką XT

- koła? Raczej podobna liga, nie wiem jak z dostępnością innych typów bębenków do tych kół

Canyon w tym roku wypada raczej słabo...

Napisano
Teraz, Sabarolus napisał:

A Canyon... pakuj to, wysyłaj, czekaj na odpowiedź, potem niezależnie od decyzji znowu czekaj.

Znajomej ODPADŁ kawałek ramy w Exceedzie. 2 miesiące załatwiania i czekania na wymianę. ;)

Napisano

@Kamil_Nowak na pewno się da. Pytanie tylko, czy będziesz w stanie wyłożyć drugie tyle, ile dałeś za rower. ;) Chcąc zejść poniżej 10 kg musisz wymienić widelec, koła, rurki na karbonowe... Oczywiście wszystko zależy od tego, jaki rozmiar weźmiesz.

Napisano
58 minut temu, TheJW napisał:

Znajomej ODPADŁ kawałek ramy w Exceedzie. 2 miesiące załatwiania i czekania na wymianę. ;)

kurna, co odpadło? I 2 miechy bez roweru, najlepiej jeszcze w lipcu i sierpniu :D Tutaj wychodzi przewaga Treka.

Napisano

Odłamał się fragment karbonu na trójkącie po lewej stronie, przy samym otworze na ośkę. Jak się okazało, nie był to pierwszy przypadek w Polsce, więc całościowo musiało być tego sporo. Oglądałem to i wyglądało tak, jakby źle ogarnęli połączenie karbon-aluminium-żywica (bo podobno takową zastosowali w tym miejscu) i po prostu węgiel się odkleił, i odpadł.

Zobrazuję to zdjęciem jej autorstwa, mam nadzieję, że nie będzie na mnie zła. ;)
xxa.thumb.jpg.b4144d38112905d95cce18a7cca61c4f.jpg

Było to w ostatnie dni czerwca, a rower odebrała w połowie września. Więc 2,5 miesiąca nawet...
Na całe szczęście obyło się bez wysyłania roweru od razu, uwzględnili na podstawie zdjęć i zamówili ramę, a dopiero po jej otrzymaniu zabrali rower na jakieś 2 tygodnie. Mimo wszystko - słabo...

P.S. Pewnie czekali, aż z Aliexpress dojdzie. :002:

Napisano
2 godziny temu, TheJW napisał:

@Kamil_Nowak na pewno się da. Pytanie tylko, czy będziesz w stanie wyłożyć drugie tyle, ile dałeś za rower. ;) Chcąc zejść poniżej 10 kg musisz wymienić widelec, koła, rurki na karbonowe... Oczywiście wszystko zależy od tego, jaki rozmiar weźmiesz.

Koła po roku na pewno wymienię. I jak się zużyje to napęd na całego xt. Do tego jeszcze chce zamontować sztyce opuszczaną.

Napisano
58 minut temu, TheJW napisał:

Wiem, do czego służy mykmyk. ;)
Chodziło mi o to, że nieco się to kłóci z Twoją wizją odchudzania roweru.

No niestety. Coś kosztem czegoś. Mykmyka zresztą super dużo nie waży. Na napędzie można więcej zaoszczędzić i na kołach/amorze.

Napisano

Jak ktoś ma ambicje żeby mieć rower o wadze poniżej 10kg i to najlepiej jeszcze z 'mykiem', to zakup roweru jako bazy z rama o wadze 1,5kg w rozmiarze 16.5 cala jest wyjątkowo kiepskim pomysłem. 

Napisano
Teraz, Alsew napisał:

Jak ktoś ma ambicje żeby mieć rower o wadze poniżej 10kg i to najlepiej jeszcze z 'mykiem', to zakup roweru jako bazy z rama o wadze 1,5kg w rozmiarze 16.5 cala jest wyjątkowo kiepskim pomysłem. 

Poniżej 10 to nie ale 10.2/5kg by mogło być. 1.5kg to waży w 17.5

Napisano

kloc wśród karbonów, ogółem nie ma tragedii, i pewnie da się taki rower złożyć, jakby wsadzić tam FOXa, jakieś węglowe koła/wysoki model aluminium (Newmen?), do tego napęd X01, XTR/XT i karbonowe rurki na szmacianych oponach.

Możesz jeszcze spojrzeć na Gianta jako bazę. Wg info jakie znalazłem rama na 2020 waży 995g (rozmiar s albo M) a sam rower kosztuje 9.999 z reconem i na napędzie SLX

Napisano
1 godzinę temu, Sabarolus napisał:

Możesz jeszcze spojrzeć na Gianta jako bazę. Wg info jakie znalazłem rama na 2020 waży 995g (rozmiar s albo M) a sam rower kosztuje 9.999 z reconem i na napędzie SLX

Chodzi o XTC? 

Napisano
3 godziny temu, Sabarolus napisał:

kloc wśród karbonów, ogółem nie ma tragedii, i pewnie da się taki rower złożyć, jakby wsadzić tam FOXa, jakieś węglowe koła/wysoki model aluminium (Newmen?), do tego napęd X01, XTR/XT i karbonowe rurki na szmacianych oponach.

9.999 to trochę przesada. Treka mogę kupić na 7700.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...