dzesio Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Dzień dobry Chciałbym wymienić w rowerze Specialized Crosstrail Expert z 2010r przedni amortyzator nrx suntour na sztywny widelec najlepiej węglowy od 29er. Na co powinienem zwracać uwagę szukając takiego widelca? Wiem, że są różne rozmiary, mocowania... a ja zielony jestem :-) Jeśli górna część jest za długa to czy można obciąć?
dzesio Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 informacje ze strony Specializeda: Widelec SR SunTour SF10-NRX-D-LO-700, magensium lower, Cr-Mo stanchions, hydraulic lock out Stery 1 1/8" threadless, integrated, Campy style cartridge bearings
RafalxM Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Główka ramy w tym rowerze jest pod stery 1 1/8" , musisz szukać widelca pod rurę sterową 1 1/8" lub inaczej 28,6 mm , prosta . Dodatkowo mocowanie koła w 'starym stylu' czyli QR 9mm - nowsze często występują z mocowaniem sztywnej osi (nie zamontujesz oryginalnego koła/piasty) Widelce od 29er mogą być na tyle długie że zmienią Ci geometrię , fabrycznie masz tam chyba amortyzator z ugięciem 75mm . Żeby było bezpiecznie (zachowując obecną geometrię) trzeba by pewnie szukać widelca z AC około 425mm - chyba, jak zmierzysz odległość od osi koła to będziesz wiedział coś więcej (na zamontowanym amorku w rowerze możesz zmierzyć do łączenia z dolną miską sterów)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.