Skocz do zawartości

[4000-5500] MTB - Trek X- Caliber 9 vs Scott Scale 960 vs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Doradźcie proszę. który z wymienionych rowerów wybrać. Trek X-Caliber 9 2020 czy Scott Scale 960 2020? A może proponujecie jakąś alternatywę?

We Wrocławskich sklepach niestety nie zaproponowano mi rabatu na modele z 2020 roku, a nie mają nic w moim rozmiarze z poprzedniego rocznika.

mam 195cm wzrostu i waze 104kg. 
Obecnie jezdze na rowerze crossowym i chce przesiąść się na rower XC. 

przez większość czasu będę jeździł rekreacyjnie po mieście, do pracy i po Wrocławskich parkach, ale mam ambicję wyjeżdżać czasem poszaleć w lasach/niższych górach. 

Przymierzałem rozmiar XXL ze Scotta Scale 970 i rozmiar XL z Treka Xcaliber 7. Na XXL ze scota lepiej się czułem. w Treku niestety nie mieli na ekspozycji nic w ramie XXL. 

będę wdzięczny za Wasze opinie 

pozdrawiam,
Wojtek

Napisano

Najfajniejsze Scotty za ludzkie pieniądze to modele 9/740 i 9/750 i w nie warto celować. Wracając do rabatu to powinieneś dostać 10% na nowy model, poszukaj dobrze bardziej elastycznego handlowca.

Napisano
Godzinę temu, TjakTomek napisał:

Najfajniejsze Scotty za ludzkie pieniądze to modele 9/740 i 9/750 i w nie warto celować. Wracając do rabatu to powinieneś dostać 10% na nowy model, poszukaj dobrze bardziej elastycznego handlowca.

10% dają na ubiegle roczniki. 

Widzę, że modele, które proponujesz nie są dostępne w sprzedaży, a ponadto maja koła 27.5. Wolałbym 29.

2 godziny temu, polmaj napisał:

Część żaden z nich nie błyszczy jak za tą cenę , większość wyśle cię do Decathlonu i poleci kupno tego  roweru    https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html mógłbym od siebie dodać jeszcze  Kross level 8 bądź 9  , accent peak 29 ta 

Nie przemawiają do mnie firmy Kross i Decathlon. 

Wolę gorszy osprzęt i markowa rame. 

Napisano

Na tegoroczne modele 15-20% w zależności od marki. Serio.

To był skrót myślowy, wg mnie fajny Scale to 950 a Spark 940. W poprzednich latach, do 2018 były modele z 7 z przodu i kołami 27,5.

Nie mam styczności z X-Calibrem 2020 ale ten z rocznika 2019 to dobry rower - znajomy ma i jest zadowolony. Ostatnio dopadła mnie niechęć do Treka choć sam mam rower tej marki a podobają mi się jednoślady Scotta więc brałbym Scale tyle że 950 (2019 lub 2020) a nie 960. IMO warto dopłacić.

Napisano
9 minut temu, TjakTomek napisał:

Na tegoroczne modele 15-20% w zależności od marki. Serio.

To był skrót myślowy, wg mnie fajny Scale to 950 a Spark 940. W poprzednich latach, do 2018 były modele z 7 z przodu i kołami 27,5.

Nie mam styczności z X-Calibrem 2020 ale ten z rocznika 2019 to dobry rower - znajomy ma i jest zadowolony. Ostatnio dopadła mnie niechęć do Treka choć sam mam rower tej marki a podobają mi się jednoślady Scotta więc brałbym Scale tyle że 950 (2019 lub 2020) a nie 960. IMO warto dopłacić.

No, ten 950 jest super. 2019 nigdzie już nie ma rozmiaru XXL, a na 2020 podrozeje jeszcze o 150zl. Żadnego rabatu mi nie chcieli dać na ten rocznik :((

Napisano
Godzinę temu, Wojtas087 napisał:

10% dają na ubiegle roczniki. 

Widzę, że modele, które proponujesz nie są dostępne w sprzedaży, a ponadto maja koła 27.5. Wolałbym 29.

Nie przemawiają do mnie firmy Kross i Decathlon. 

Wolę gorszy osprzęt i markowa rame. 

ladny napis na ramie z nienajlepszymi amortyzatorami i bez sztywnych osi obu kol za 5000   z tych dwoch to trek on przynajmniej udaje boosta

Napisano
Teraz, polmaj napisał:

ladny napis na ramie z nienajlepszymi amortyzatorami i bez sztywnych osi obu kol za 5000   z tych dwoch to trek on przynajmniej udaje boosta

Dodatkowo jeszcze dochodzi rozmiar. Nawet jeżeli rozwazylbym rockridera wolałbym większą ramę niż największą dostępna. 

Napisano

Dlatego pisałem aby zainteresować się 950, obie osie sztywne.

W Treku na dzień dobry dają 10%, poszukaj innego dealera. W promieniu 50km od Wrocławia powinien być więcej niż jeden.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...