Skocz do zawartości

[1000zł - 2500zł] górski/MTB

Dante79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym może jeszcze w tym sezonie lub na pewno w następnym kupić rower górski/MTB (jeżeli to ważne mam 173cm wzrostu) chciałbym nim jeździć głównie po lasach itp i czasem wiadomo że jest to nie uniknione po utwardzonych drogach asfaltowych jazda raczej spokojna czasem może bardziej dynamiczna bez szaleństwa nie jestem zawodowcem prosiłbym Was o rady i propozycje na jakich modelach powinienem się skupić?oraz na jakim rozmiarze ramy czy wielkości kół i budżet myślę do 2500zł z tolerancją +- 200zł powyżej tej kwoty proszę nie podsyłać propozycji (obecnie mam rocznego Unibike Viper Disc GTS 2018r którego chcę sprzedać może ktoś będzie zainteresowany to będzie niedługo post wystawiony)... Pozdrawiam i czekam na propozycje

Napisano

Z kolekcji na który rok Marlin 7 Cię interesuje? 
W Unibike'u i Romecie masz nieco wyższy osprzęt w porównaniu do Treka, ale akurat napęd wraz z zużyciem można zmienić na coś bardziej w stylu "MTB", adekwatnego do rozwoju roweru. Marlin ma hamulce Tektro, na temat których pracy się nie wypowiem, ponieważ nie miałem dłuższej styczności z nimi.

Swoją drogą dlaczego chciałbyś zmienić Vipera?

.

Napisano
Godzinę temu, SerQ napisał:

W Unibike'u i Romecie masz nieco wyższy osprzęt w porównaniu do Treka, ale akurat napęd wraz z zużyciem można zmienić na coś bardziej w stylu "MTB", adekwatnego do rozwoju roweru. Marlin ma hamulce Tektro, na temat których pracy się nie wypowiem, ponieważ nie miałem dłuższej styczności z nimi.

.

zacząłem troszkę po ścieżkach i drogach leśnych jeździć więcej w terenie typu las i szuter trochę trudniejszy teren tak bardziej jako amator a na moim Unibike nie wiem czy będzie to dobry wybór żeby przy nim zostać a np dać tylko ciut szersze opony czy jednak sprzedać go i kupić nowy rower

Napisano
1 godzinę temu, SerQ napisał:

.

z kolekcji 2018/2019

Napisano

Jeśli możesz to podeślij link do konkretnego egzemplarza Cube'a, z tego co doczytałem ma już grupę Deore, korba na HTII, hydraulikę tej samej marki co i napęd, jedyne co bym w nim zmienił po jakimś czasie to opony, Smart Samy są co prawda złotym środkiem, można powiedzieć uniwersalne do roweru tego typu, ale w trudniejszym terenie mogą już sobie nie radzić tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Na asfalt czy lekkie ścieżki się sprawdzą na pewno.

Napisano
37 minut temu, SerQ napisał:

Jeśli możesz to podeślij link do konkretnego egzemplarza Cube'a, z tego co doczytałem ma już grupę Deore, korba na HTII, hydraulikę tej samej marki co i napęd, jedyne co bym w nim zmienił po jakimś czasie to opony, Smart Samy są co prawda złotym środkiem, można powiedzieć uniwersalne do roweru tego typu, ale w trudniejszym terenie mogą już sobie nie radzić tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Na asfalt czy lekkie ścieżki się sprawdzą na pewno.

1)... http://www.esportowiec.com.pl/rowery-29-c-18/rower-cube-attention-29-czarnoniebieski-2017-p-7244.html

2)...https://www.dobrerowery.pl/trek-marlin-7-2018

3)... https://salon-rowerowy.pl/gorskie-cross-country/57395-rower-trek-marlin-7-roarange-2019.html

4)... https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_1,10,727,730,14792,2018.html

5)... https://www.unibike.pl/fusion29.html

6)...https://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r2

co myślisz o tych modelach powyżej? mi szczerze powiem jeżeli chodzi np o wygląd podoba się Trek i Cube natomiast co do specyfikacji to zdaję się na opinie fachowców czyli Was...jeżeli jest jakiś godny uwagi w sensie odpowiadał by moim skromnym wymaganiom to może kupię w ciągu kilku dni chyba że masz jakieś inne propozycje ?

Napisano

Na jakim rozmiarze kół zamierzasz śmigać? Pojawiają się w linkach rower zarówno 27,5 jak i 29'ery. Krossa R2 bym sobie odpuścił ze względu na napęd oraz widelec. Skupiłbym się na Mustangu oraz Cube. Ten drugi już troszeczkę droższy, jednak ma z powyższych odnośników najwięcej do zaoferowania. Przed zakupem zaproponowałbym Ci go przetestować w jakimś rzetelnym sklepie tej marki, żebyś mógł sprawdzić czy to jest to czego szukasz, czy geometria siedząc i jeżdżąc na nim Ci odpowiada.

Napisano
Teraz, SerQ napisał:

Na jakim rozmiarze kół zamierzasz śmigać? Pojawiają się w linkach rower zarówno 27,5 jak i 29'ery. Krossa R2 bym sobie odpuścił ze względu na napęd oraz widelec. Skupiłbym się na Mustangu oraz Cube. Ten drugi już troszeczkę droższy, jednak ma z powyższych odnośników najwięcej do zaoferowania. Przed zakupem zaproponowałbym Ci go przetestować w jakimś rzetelnym sklepie tej marki, żebyś mógł sprawdzić czy to jest to czego szukasz, czy geometria siedząc i jeżdżąc na nim Ci odpowiada.

ramę powinienem mieć chyba raczej 17" to wychodzi że koła 29" obecnie Unibike ma 28"

Napisano
Teraz, SerQ napisał:

ok ale reasumując z tych wszystkich słusznym wyborem byłby Cube Attention? ewentualnie 2 w kolejce Romet?

Teraz, SerQ napisał:

Tak też i mnie się wydaje, rama 17", koła to już kwestia indywidualnych upodobań ;) Ja bym brał te większe.

czyli rama 17" koła 29" ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...