marcinkiewiczh Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Panowie pomóżcie bo ręce mi opadają z tym rowerem. Kupiłem rower za 400 zł, z założeniem że z remontem wyjdzie 800-900 zł Budżet przekroczył 1100 i dalej nie jest dobrze. Do domu wracam późno, i tak składam ten rower już dwa tygodnie bo wiecznie coś jest nie tak. AGRESSOR cena ZAKUP 400 OPONY 98 ŁAŃCUCH 43 kolo tył 149 koło przód 60 przerzutka 79 hamulec tył 79 kaseta 59 korba 90 suport 30 tarcza 35 Rower miał uszkodzoną przednią przerzutkę więc kupiłem nową sztukę: Przerzutka przód Shimano Deore FD-M590 9rz 44-48 https://rowerek.pl/product-pol-20537-Przerzutka-przednia-Shimano-Deore-FD-M590-9-rz-44-48T.html Po zakupie przerzutki okazało się że mam 42 zęby tarczę więc kupiłem tarczę: Mechanizm korbowy SR SUNTOUR XCT9 czarny / Długość: 175 mm / Stopniowanie: 44-32-22 https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-sr-suntour-xct9-pd19992/?v_Id=130718 Przy wymianie korby okazało się że mam suport na wielowypust, więc zamówiłem suport pod korbę xcm o długości 113 mm Suport Accent BB-40 113 mm/68 BSAhttps://allegro.pl/oferta/suport-accent-bb-40-113-mm-68-bsa-nowy-zg-7143195081 Założyłem nowy suport, dwa razy sprawdziłem czy dobrze go zakładam (literka "R" od strony korby) suport porządnie nasmarowałem i dokręciłem. Korbę po założeniu na kwadrat dobiłem jak tylko mogłem, więc weszła tyle ile to tylko było możliwe. Przerzutkę ustawiłem dokładnie według naklejki i nic nie wyszło . Przerzutka nie jest wstanie wychylić się na duży blat, ma jakby zamały skok. Wykręciłem śrubki do regulacji, przerzutkę bez linki ręcznie odchylam na duży blat i widzę że brak jej zasięgu. Dalmierzem zmierzyłem kąt rury podsiodłowej, wychodzi 69-70 stopni (dalmierz ma funkcję kątomierza, pomiar mierzony nad śrubkami od bidonu) Co może być źle dobrane? policzyłem zęby na korbie, jest 44 zęby, suport ma 113 mm ponoć nie można go założyć odwrotnie, przerzutka jest na 3 blaty i 44 do 48 zębów. Gdzie jest błąd? Gdybym wiedział że to tyle będzie kosztować, to dałbym sobie spokój i kupiłbym rower w dobrym stanie technicznym.
SoloTM Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 No to dziwne. Piszą, że dla Twojej korby 113 mm suport jest ok, więc to musi pasować. Mufę na pewno masz 68 mm ? Nie 73 mm ?
marcinkiewiczh Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Napisano 9 Sierpnia 2019 Poprosiłem żonę aby oddała rower do serwisu, skasowali 32 zł za ustawienie przerzutki i ma być ok. Zadzwoniłem zapytałem co było nie tak, czy teraz juz wszystko będzie dobrze to powiedzieli że zleciłem ustawienie przerzutki i to zrobili - jak chcę przegląd roweru to mi chętnie go zrobią za odpowiednią opłatą. Mam nadzieję że już będzie dobrze, nie dowiedziałem się gdzie tkwił mój błąd.
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2019 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2019 W dniu 9.08.2019 o 10:21, marcinkiewiczh napisał: Panowie pomóżcie bo ręce mi opadają z tym rowerem. No niestety. Bez urazy ale taksie kończy nie przemyślany zakup i nie przemyślane dalsze zakupy remontowe. To wprowadza koszta. Jak widzisz doleciałeś do 1100zł a jak byś dodał jeszcze kilka srebrników miał byś nowy rower, całkiem nie najgorszy. Nie można ot tak sobie kupować przerzutek, jak się nie wie czy one pasują. Pierwsze co powinieneś zrobić po zakupie, to napisać tu. Zrobić listę części I poprosić nas byśmy ci napisali co najlepiej tam wsadzić. Pytanie czemu kupiłeś nowe koła ? Piasty były juz kaput? a może obręcze ? A może jednak są dobre ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.