Skocz do zawartości

[0 - 1200] cross, trekking - rekreacyjna jazda z żoną i dzieckiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć wszystkim,

stoję przez decyzją o zakupie dwóch rowerów, dla mnie i dla żony. Problem jest że ostatni rower miałem jakieś 15 lat temu :)  posiedziałem trochę prześwietlając oferty rożnych producentów i po wybraniu kilku typów mam prośbę o doradzenie tego najlepszego:

Mam ponad 200 cm wzrostu i ważę ok 100 kg, dodatkowo mam bardzo długie kopyta co jeszcze bardziej utrudnia wybór. Rower będzie używany do typowej rekreacji, weekendowo wakacyjne wypady z rodzinką.

http://www.monteria.pl/crosser-1-0 znalazłem go z ramą 23 cale za 999 zł

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-184771-Rower-crossowy-meski-Kross-Evado-2-0-28-2018.html 

http://www.arkus.sklep.pl/rower-kross-evado-10-grafitowy-2017-p-9867.html?fbclid=IwAR2cUbrBT-9aux7sB5UwZ2rz1SwQJDRw_aUECpe_AEoenTc76y-Lgv537hQ

Vellberg niestety nie ma ram 23 cale

dla żony (ok 170 cm, 60 kg) - przymierzaliśmy w sklepie rower kross i rama 19 cali jest idealna

pierwsza propozycja była taka http://www.arkus.sklep.pl/rower-kross-evado-10-d-grafitowy-2018-p-11146.html?fbclid=IwAR0J2GJ2pi5mw-fsR99BwMFid2hxp0V2kQbSi2KWLeHZFy8I7j4j6aA2Ytg

lecz żona woli mieć od razu przyczepki itp dlatego 

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-192034-Kross-Trans-1-0-2019-Rower-trekkingowy-28.html

lub Vellberg DISCOVER 1.1 

Jeśli ktoś mógłby doradzić co wybrać będę bardzo wdzięczny, dodatkowo jeśli macie inne propozycję również będzie miło :)

Napisano

Dla ciebie z tyłu 8 zębatek ma być (oznaczenie shimano HG... ),  żadne tam MF-TZ 21 :)  evado więc odpada ...

Dla żony standard trekkingowy w tym budżecie-  czyli lazaro senatore v2 , a jeśli mimo wszystko zamierzacie się zdecydować na wolnobieg a nie kasetę - to zrezygnowałbym też z pseudoamortyzowanego widelca -  będzie lżej, taniej i mniej problemów... Wtedy wątik "jaki trekking za 1000-1200" pod lupę trza wziąć :)

Napisano

@Pablo59 dziękuję za odpowiedź, sprawdzę ofertę lazaro, wcześniej niestety nie trafiłem na tego producenta. jeżeli HG rozumiem Monteria corsser spełnia ten wymóg kasety a nie wolnobiegu?

Napisano

Tak, Monteria z linku ma kasetę. Ale niestety ma też amortyzowaną sztycę, które generalnie nie grzeszą trwałością, a z dość ciężkim rowerzystą tym bardziej. No i generalnie strasznie biedna jest. Nie polecam. Bo nie miałeś roweru 15 lat, teraz kupisz jakiś najtańszy syf i się zrazisz do jazdy na kolejne 15. :)

I bez względu na to że ma być rekreacyjna jazda raczej warto zainwestować w hamulce tarczowe do pewniejszego zatrzymania tej masy. To się wiążę z większym wydatkiem, ale warto nieco zwiększyć budżet. Tak apropos, jaki on jest? :)  Generalnie z rowerem dla ciebie proponuję poczekać do poważnych posezonowych wysprzedaży. Jest duża szansa że zostaną malochodliwe duże rozmiary ram całkiem ciekawych modeli. Podstawowe wymagania roweru dla ciebie: rama =>23, kaseta z tyłu (=>8biegów), ew. hamulce tarczowe (chociaż porządne shimanowskie V-brake z porządnymi klamkami i dobrymi klockami nie będzie o wiele słabsze). Niestety budżetowe rowery z najlepszym stosunkiem jakość/cena, czyli Kands/Lazaro/Spartacus/Vellberg nie mają ram 23. Inne porządne budżetowce - produkcją Decatlonu, więc wpadnij do sklepu, może jakiś Btween/Triban/Riverside od ciebie przemówi. Ewentualnie starsze modele Kross\Unibike\Romet\Northtec w promocji.

Ta jazda rekreacyjna w jakich warunkach ma się odbywać? Asfalt, ścieżki rowerowe, drogi gruntowe utwardzone lepszej/gorszej jakości? Fotelik z dzieckiem?

Napisano

No więc, podtrzymuję to co napisałem wyżej. Do takiej jazdy rower crossowy lub trekingowy na dużej ramie i z kasetą z tyłu. Wyższe modeli polskich producentów z zeszłych lat w promocji (Kross Evado/trans, Romet Orkan/Wagant, Northtec Bergon/Caledon, Unibike), może coś się trafi zagranicznych producentów.

Jak wybór będzie kiepski, no to ewentualnie rower górski MTB o mniej sportowej geometrii.

Napisano

Opcje zakupu używki celowo przemilczałem :) Bo trzeba umieć określić stan komponentów, żeby się nie okazało że od razu po zakupie polowa roweru jest do wymiany. No a generalnie na olx jest dość duża oferta europejskich używek dla wielkoludów - różne ogromne Gazelle, Batavius, Sparta, Giant, Stevens i inne. A poza niejasnościami nt stanu technicznego, mogą być też niejasności nt legalności pochodzenia.

No a ten Steven wygląda całkiem dobrze. Na zdjęciach wart tej ceny. Poza łańcuchem, ten jest dziwnego koloru, zardzewiały? No i przymiarka mocno wskazana, jak i w przypadku każdego innego roweru. Czy te 24'' nie będzie za dużo?

upd. Stevens twierdzi że za mało :)

Bez tytułu.png

Napisano

Panowie mam jeszcze pytanie o rower żony, czy kojarzycie damski rower 19 cali z sztywnym widelcem i kasetą? przeszukuję internet i nie bardzo mogę coś znaleźć

Napisano

Był kands alfa city  swego czasu i chyba jedyny ... Ale zdaje się że już "się był wysprzedał" póki co i od kilku miesięcy nie widac go ...

Pogugluj łącznie z miejscowościa Przecław (ma aktualnie w ofercie z amortyzowanym przodem)  i ewentualnie dopytaj sprzedającego o perspektywy na sztywniaka ...

Napisano

Sztywna damka z kasetą - teoretycznie są :). Marin ma aż kilka damskich fitnesów/urban, Trek FX ma damskie modele, Cube, Specialized, Cannondale, Fuji też mają. Praktycznie to jest słabo dostępne i dość drogie. Z budżetowych przychodzi mi do głowy tylko Riverside 120 z Deca, on ma taką póldamską ramę :)

A poza tym jak kobita nie wazy tyle co ty, a ma jakąś bardziej damską wagę to wymóg kasety przestaję być obowiązujący. Mając wolnobieg z tyłu oczywiście się straci na rozpiętości przełożeń, ale poniżej 80 kg przy rekreacyjnej jezdzie można już się nie bać zgiętych osi. A sztywnych damek 1x7 lub 3x7 już sporo jest - miejskie, crossy, trekingi. Można też się zastanowić nad rowerem z wewnętrzną przerzutka Nexus 7/8. Najtaniej na allegro Moena 7 biegowa jest teraz już za 1050. 

Napisano

Jeszcze jedna prośba :) Kands Alfa City z kasetą jest już nie osiągalny, dlatego z tego powodu muszę wybrać coś z wolnobiegiem, ale pozostaję przy sztywnym widelcu.

https://allegro.pl/oferta/rower-28-kands-navigator-x-toruney-trekking-d-2019-8147202426

Czy coś o lepszym osprzęcie w zakresie cenowym tematu można dostać niż ten Kands Navigator? Sprawdziałem Lazaro, ale wersja Libery ma straszne manetki :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...