biker60 Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Witam Jakis czas temu kupilem zestaw Deore XT 2x11 (https://www.chainreactioncycles.com/shimano-xt-m8000-2x11-drivetrain-groupset/rp-prod168219) od chainreactioncycles kiedy mieli dobra promocje. Wszystko juz poinstalowalem ale niestety mam problemy z przednia przerzutka. Pytanie do was ekspertow - czy jest przerzutka przednia 2x i 3x deore XT? Czy jest mozliwosc ze dostalem przerzutke 3x? Jak moge sprawdzic czy mam 2x czy 3x przerzutke? Czy przerzutke 3x da sie ustawic do korby z 2ma zebatkami? Manetka jest na 3 speedy ale z tego co czytalem to M8000 nie ma manetki na 2 speedy. Pozdrawiam Marcin edit: Dodam ze mam wrazenie ze przeskok z 1 na 2 jest po prostu za maly i za slabo przerzutka jest odsunieta od ramy co powoduje ze nie moge jej poprawnie ustawic.
Piter233 Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Po numerze modelu. Gdzieś na przerzutce powinien być napisany. Jak przerzutka jest za słabo odsunięta od ramy to musisz zmniejszyć zakres L, czyli żeby startowała z pozycji bliżej zębatek, a następnie napiąć linkę - inaczej będzie miała luz i najpierw będzie wybierany luz, a dopiero potem będzie szła przerzutka.
piciu256 Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Luzem na lince się nie przejmuj, ustaw oba biegi niezależnie od siebie, pierwszy śrubką od dolnego zakresu, drugi naprężeniem linki+ ogranicz śrubką by nie zrzucało łańcucha. Ogólnie zasada jest taka że powinien być jakiś milimetr odległości łańcucha od wózka na skrajnym przełożeniu. Manetka powinna mieć przełącznik na 2x, jednak nie ma to większego znaczenia w rzeczywistości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.