Gawix Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Cześć, Posiada ktoś jakikolwiek manual do piasty SRAM MTH-306 oraz bębenka? Nie mogę nic znaleźć w internecie, a nie wiem jaka piasta może być bliźniaczo podobna. Wole mieć pewność ile kulek łożysk ma być w środku (w piaście oraz w bębenku). Dodatkowo jakieś porady jeżeli chodzi o serwis bębenka? Rozłożyłem go na części pierwsze, co można smarować a co nie? Dzięki.
seraph Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Z ilością kulek to chyba nic się nie znajdzie. Smarujesz łożyska, a sam mechanizm sprzęgła wcale, albo posmaruj olejem do łańcucha. 2 razy już robiłem full serwis. Proste to jak budowa cepa. W łożyskach jest po 9 kulek standardowo, a w bębenku chyba po 27, albo 31. Nawet jak zgubisz 1 czy 2 to to jest tak mało obciążone, że bez problemu będzie działać.
Gawix Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 2 godziny temu, seraph napisał: Z ilością kulek to chyba nic się nie znajdzie. Smarujesz łożyska, a sam mechanizm sprzęgła wcale, albo posmaruj olejem do łańcucha. 2 razy już robiłem full serwis. Proste to jak budowa cepa. W łożyskach jest po 9 kulek standardowo, a w bębenku chyba po 27, albo 31. Nawet jak zgubisz 1 czy 2 to to jest tak mało obciążone, że bez problemu będzie działać. Rozumiem że sprzęgło to jest to co zaznaczyłem na pierwszej fotce? Wnętrze bębenka smarować, czy również tylko smarem do łańcucha przelecieć?
seraph Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Na kulki/łożyska w bębenku smar, a na ząbki i zapadki kropelka oleju. Chyba, że lubisz głośne cykanie to zostaw suche. I tak - sprzęgło to mechanizm zapadkowy. Jak masz luz na bębenku to na samej górze na pierwszym zdjęciu masz kilka podkładek różnej grubości. Luz redukuje się usuwając odpowiednią, ale niestety nie ma tak cienkich jak w Shimano i jak chcesz usunąć minimalny luz to zostaje polerka, albo olać...
Gawix Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Napisano 1 Sierpnia 2019 Mam luz na bębenku który własnie chciałem zredukować. Dzięki za pomoc, w internecie na temat tej piasty nic nie mogłem znaleźć. W razie pytań będę się odzywał ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.