Skocz do zawartości

[Korba] Stuki pod obciążeniem

krystian0120

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem ze stukami w okolicach suportu. Towarzyszą im lekkie, ale wyczuwalne "szarpnięcia". Dzieje się tak tylko pod obciążeniem, np. powolny wjazd na 2-5 pod lekko odchyloną od poziomu jezdnię. Ruszając ustawioną poziomo korbą można wyczuć i zobaczyć lekki luz. Czy to może być problem z suportem? Jeśli tak, to w jaki sposób go zdemontować? Z lewej strony jest śruba ze zdjęć, natomiast z prawej nie ma żadnych śrub. Rower to Author Trophy.

IMG_20190729_182856.jpg

IMG_20190729_182902.jpg

Napisano

Masz popularny suport składany. Tę dużą nakrętkę (kontrę) ze zdjęcia luzuje się młotkiem i tępym śrubokrętem (chyba, że masz klucz pazurowy), a potem już luźno się wykręca miskę kluczem 17, albo nawet ręką. Z drugiej strony miska jest na pewno spłaszczona na bokach i okręcasz ją dużym płaskim kluczem (30?), albo "żabką", albo z pomocą imadła tylko w prawo, bo gwint jest lewy.

Oczywiście, żeby się dostać do suportu to musisz mieć ściągacz do korby najpierw. W środku są zwyczajne kulki w wiankach i możesz to czyścić, smarować i składać, ale jak chcesz mieć spokój to wymień suport na pakietowy z uszczelnianymi łożyskami.

No i na przyszłość to radzę trochę poszukać jednak informacji samemu, bo wcale nie masz takiego unikatu i masa ludzi już to przerabiała:teehee:

Napisano

Przyznam, że nie spodziewałem się tutaj suportu składanego. W najbliższym czasie postaram się tam zajrzeć (najpierw muszę kupić ściągacz), wyczyścić i nasmarować, a w razie potrzeby prawdopodobnie kupię pakiet.

Napisano

Wybaczcie post pod postem, ale nigdzie nie widzę opcji edycji. Rozebrałem cały suport, wyczyściłem i nasmarowałem. Przyczyną problemu była prawa miska, która jakimś cudem się poluzowała. Poza tym całość jest w stanie idealnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...