krystian0120 Napisano 29 Lipca 2019 Napisano 29 Lipca 2019 Witam, Od jakiegoś czasu mam problem ze stukami w okolicach suportu. Towarzyszą im lekkie, ale wyczuwalne "szarpnięcia". Dzieje się tak tylko pod obciążeniem, np. powolny wjazd na 2-5 pod lekko odchyloną od poziomu jezdnię. Ruszając ustawioną poziomo korbą można wyczuć i zobaczyć lekki luz. Czy to może być problem z suportem? Jeśli tak, to w jaki sposób go zdemontować? Z lewej strony jest śruba ze zdjęć, natomiast z prawej nie ma żadnych śrub. Rower to Author Trophy.
seraph Napisano 29 Lipca 2019 Napisano 29 Lipca 2019 Masz popularny suport składany. Tę dużą nakrętkę (kontrę) ze zdjęcia luzuje się młotkiem i tępym śrubokrętem (chyba, że masz klucz pazurowy), a potem już luźno się wykręca miskę kluczem 17, albo nawet ręką. Z drugiej strony miska jest na pewno spłaszczona na bokach i okręcasz ją dużym płaskim kluczem (30?), albo "żabką", albo z pomocą imadła tylko w prawo, bo gwint jest lewy. Oczywiście, żeby się dostać do suportu to musisz mieć ściągacz do korby najpierw. W środku są zwyczajne kulki w wiankach i możesz to czyścić, smarować i składać, ale jak chcesz mieć spokój to wymień suport na pakietowy z uszczelnianymi łożyskami. No i na przyszłość to radzę trochę poszukać jednak informacji samemu, bo wcale nie masz takiego unikatu i masa ludzi już to przerabiała
krystian0120 Napisano 29 Lipca 2019 Autor Napisano 29 Lipca 2019 Przyznam, że nie spodziewałem się tutaj suportu składanego. W najbliższym czasie postaram się tam zajrzeć (najpierw muszę kupić ściągacz), wyczyścić i nasmarować, a w razie potrzeby prawdopodobnie kupię pakiet.
krystian0120 Napisano 4 Sierpnia 2019 Autor Napisano 4 Sierpnia 2019 Wybaczcie post pod postem, ale nigdzie nie widzę opcji edycji. Rozebrałem cały suport, wyczyściłem i nasmarowałem. Przyczyną problemu była prawa miska, która jakimś cudem się poluzowała. Poza tym całość jest w stanie idealnym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.