forresty Napisano 15 Lipca 2019 Napisano 15 Lipca 2019 Dostałem rower do zrobienia w którym ktoś zamienił koło i jest 6sp kaseta UG i manetka Acera 6sp. Nie wiem jeszcze czy spacery między koronkami są oryginalne, ale manetka nie obsługuje tego zestawu i nie wrzuca ani zrzuca prawidłowo - prawdopodobnie szerokość rozstawu koronek jest zbyt duża. Przy wrzucaniu muszę trochę podciągnąć manetką aby wskoczyło na odpowiedni bieg, a przy zrzucaniu z reguły muszę zrzucić o dwa biegi niżej i po spadnięciu łańcucha wrzucam jeden bieg manetką wyżej. Trochę to męczące i niewygodne a regulacja manetki i przerzutki nic nie daje. Koronka UG ma w tym kole 2mm grubości. Oryginalny spacer UG to z tego co ustaliłem 3.56mm co daje rozstaw 5.56 (przy załozeniu że spacery są oryginalne) . W systemie HG do jakiego jest manetka mamy odpowiednio 1.8mm i spacer 3.15 co daje rozstaw 5mm. Teraz mam do wyboru 3 rozwiazania 1. Wymiana bębenka z kasetą co jest nieopłacalne. 2. Zeszlifowanie spacerów do 3mm co dałoby co prawda rozstaw 5mm ale przy grubszych koronkach odległośc miedzy koronkami byłaby mniejsza co w rezultacie może być problemem ze wzgl na szerokość łańcucha. Szlifowanie koronek do grubości HG nie ma sensu bo to metal tak twardy że zajeżdżę szlifierkę. 3. W jakiś sposób zwiększyć długość wybierania linki. Nie wiem czy da się to zrobić żeby manetka wybierała i zrzucała więcej linki. Kiedyś coś widziałem jak to robią przy zamianie schimano-campa, ale już to zapomniałem Nie wiem co myślicie? Jakieś podpowiedzi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.