Skocz do zawartości

[manetki] triban 540-modyfikacja

matszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,

Potrzebuję pomocy technicznej.

Sprawa wygląda następująco:

Jestem szczęśliwym posiadaczem roweru triban 540. Jest on na osprzęcie Shimano 105 5800. (2x11)

Niestety pomimo wielu kilometrów przejechanych na trenażerze i w plenerze nie potrafię się przyzwyczaić do baranka i chciałbym przerobić ten rower, na rower fitnessowy, t.j zamontować prostą kierownicę.

Problem w tym, czy znajdę manetkę 11 rzędową, która będzie kompatybilna z shimano 105?

Pozdrawiam, Mateusz 

Napisano

Dzięki za pomoc! Powiem szczerze, że z bólem serca podejmuję taką decyzję, bo właśnie baranek mnie urzekł w tym rowerze. Problemem jest niestety bezpieczeństwo. Mam bardzo ,małe dłonie i mimo maksymalnej regulacji klamkomanetek w dolnym chwycie do nich nie sięgam, a w górnym hamowanie jest nijakie. Nie sądziłem, że manetki do prostej kierownicy będą tak drogie i przypuszczam, że cała operacja wyniesie koło 1000zł. Chyba trochę nieopłacalne. 

Napisano
Teraz, matszy napisał:

Mam bardzo ,małe dłonie i mimo maksymalnej regulacji klamkomanetek w dolnym chwycie do nich nie sięgam

Zawsze możesz zmienić ich ustawienie na kierownicy, żeby bardziej zbliżyło się do kierownicy. 

Napisano

Niestety tylna przerzutka R5800 nie będzie kompatybilna z manetką SLX/XT, chyba żeby pobawić się w druciarstwo i wydłużyć ramię z mocowaniem linki do przerzutki... Jakbyś jednak sprzedawał manetki 5800 to daj znać na PW :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...