rybakson Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Witam wszystkich, na początku chciałbym się przyznać że profesjonalnym majstrem rowerowym nie jestem- przypominam sobie pewne rzeczy. Postanowiłem przeserwisować swój rower na lato i popełniłem błąd przy zakupie nowego łańcucha tzn.mam kasetę 9 rzędowa i był na niej łańcuch CnHg53 jak później przeliczyłem 110ogniw. Nowy łańcuch to Hg40 116 ogniw do kasety 6-8 rzędowej. Po założeniu przeskakuje na małych zębatkach z tyłu. Mój dylemat polega na tym czy muszę kupić łańcuch do kasety 9rzedowej 110 ogniw czy wystarczy ten skrócić o 6 ogniw i będzie dobrze- czy też nie zniszczy mi z czasem kasety?
Gość Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Łańcuch wymienia się razem z kasetą, zwłaszcza w niskich grupach Shimano. Łańcuch skróć do takiej długości jaki był pierwotnie, chyba że zmienisz zakres kasety.
Mod Team michuuu Napisano 3 Lipca 2019 Mod Team Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: Łańcuch skróć do takiej długości jaki był pierwotnie, Łańcuch 6/8 rzędowy jest szerszy od 9rz i skrócenie sądzę niewiele pomoże.
seraph Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Skrócenie nie pomoże, bo kaseta jest pewnie zużyta zwyczajnie.
rybakson Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 Kaseta wydaje się ok.Na starym łańcuchu nie było żadnych problemów. Co do szerokości faktycznie nowy jest trochę szerszy wg.specyfikacji- czy to będzie niszczyć kasetę? Dzisiaj go skroce i napiszę jakie efekty.
Gość Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 8 godzin temu, michuuu napisał: Łańcuch 6/8 rzędowy jest szerszy od 9rz i skrócenie sądzę niewiele pomoże. No nie pomoże na opisany problem, ale skrócić i tak wypada. 3 minuty temu, rybakson napisał: Kaseta wydaje się ok.Na starym łańcuchu nie było żadnych problemów. No właśnie o to chodzi, że na starym było ok a na nowym nie będzie. Musisz wymienić też kasetę. Samo skrócenie nic nie da.
dorota57 Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 Teraz, rybakson napisał: Kaseta wydaje się ok.Na starym łańcuchu nie było żadnych problemów Oczywiście że na starym łańcuchu nie było problemów? Łańcuch dopasował się do kasety, mierzyłeś przymiarem wyciągnięcie. Do 9rz napędu są dedykowane łańcuchy. Długość łańcucha dobiera się tak \, zakładasz łańcuch na dużą zębatkę z przodu i dużą na kasecie naciągasz i dodajesz dwa ogniwka.
rybakson Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 Skróciłem łańcuch do 108 i wszystko jest ok poza przedostatnia zębatką- jest zużyta. Więc jednak chyba nowa kaseta i łańcuch dopasowany do niej.
seraph Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Ewentualnie ta jedna nowa zębatka, jeśli się znajdzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.