Skocz do zawartości

[suport] trzaski

Karol1994czx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.  Jestem posiadaczem roweru ze standardem suportu pressfit. Z powodu skrzypienia i trzasków zdecydowałem się na wymianę suportu.  Wybrałem suport od token ninja. Po wymianie  trzaski i skrzypienia nie ustały, tzn. zarówno teraz jak i  poprzednio trzaski pojawiały się przy dużych przełożeniach, gdy stawałem na pedały.  Gdzie szukać problemu? Panowie z serwisu którzy wymieniali suport powiedzieli, że rozkręcili wszystko co mogli aby drogą prób i błędów zlokalizować przyczynę trzasków.  Nie udało im się znaleźć źródła problemu. Pomocy :)

Czy mikropęknięcia korby, osi korby  jest realną przyczyną? 

• Mod Team
Napisano

Miejsc gdzie pojawia się tego typu trzeszczenie bywa dużo. Przede wszystkim powinieneś sprawdzić w serwisie osiowość otworów w ramie. Całkiem często bywa, że rama nie trzyma osiowości mufy.
Natomiast we własnym zakresie możesz:
-zdjąć koronki i dokładnie wyczyścić połączenia blatów i śrub z korbą (miałem taki przypadek ostatnio)
-wyciągnąć sztycę, dokładnie wyczyścić rurkę, wnętrze ramy, obejmę i jarzmo - sztyca bardzo często bywa źródłem takich dźwieków
-podmienić pedały na chwilę bo niektóre modele lubią wydawać takie dźwięki
-dobrze wyszejkować łańcuch i umyć napęd bo brudny łańcuch też potrafi tak trzeszczeć
-poszukać pęknięć w innych miejscach roweru (mostek, kierownica, piasty, rama etc)

Napisano

Wyczyść jeszcze zaciski kół + miejsce gdzie hak dotyka ramy.

Ogólnie z trzaskami jest tak, że żeby to zlokalizować i być pewnym na 100%, to naprawdę trzeba mieć czas i szczęście. Prawdę mówiąc, to głównie to drugie...

Ja przez rok bujałem się z strzelaniem w okolicach tyłka. Zdejmowałem kilka razy siodełko, smarowałem pręty, dokręcałem z różną siłą, nic to nie dało. Smarowałem i wymieniałem na kilka różnych modeli zacisk sztycy i dalej nic. Wyjmowałem sztycę, czyściłem, nakładałem nową pastę i dalej strzelało, tak że słychać to było wyraźnie z 10 metrów.

Wiesz co było problemem? Rodzaj pasty do karbonu który używałem. Grube kulki powodowały strzelanie. Wymieniłem na płyn do montażu karbonu i od tamtego czasu nastała absolutna cisza.

Także powodzenia w szukaniu, ale może nie być tak łatwo :) 

• Mod Team
Napisano

Generalnie sztycy nie powinno się smarować, a już nie daj Boże smarem ;) Podobnie jak innych elementów których zasadą działania jest tarcie. Pasty montażowe potrafią za to tak skutecznie zaklinować sztyce w ramie, że wyciągnięcie ociera sie o uszkodzenie ramy. Więc aby oszczędzić nerwów, lepiej składać na sucho. 

Napisano

Rozkręciłem koronki blatów  i wyczyściłem śrubki w benzynie ekstrakcyjnej,

-Wyczyściłem cały napęd ( łańcuch, kasetę i blaty korby)

- rozkręciłem mostek, wyczyściłem benzyną ekstracyjną  powierzchnie która styka się z kierownicą,  kierownicę też wyczyściłem, śruby wyczyściłem i nasmarowałem olejem.

- wyjąłem sztycę i wyczyściłem, zacisk sztycy również.

- Wykręciłem pedały, z racji że nie miałem innych które móglbym zamontować i się upewnić czy nie  jest to wina pedałów, to zasymulowałem nacisk nogi na korbę - przyciskając ręką ramię korby.

Logika każe twierdzić że problem leży gdzieś w supporcie lub korbie.

Co  robić teraz?

Napisano

Sprawdź mocowanie haka od przerzutki do ramy i dokręcenie przerzutki do haka. Ewentualnie dokręcenie tarczy hamulcowej z tyłu i kasety.

• Mod Team
Napisano
Teraz, Karol1994czx napisał:

proszę przeczytać opis :)

Człowiek całe życie się uczy.

Zawsze pressfit to był wciskany a tutaj niespodzianka. Dwa w jednym.

Napisano

Teraz, Karol1994czx napisał:

niedokręcona jedna ze śrubek mocujących hak przerzutki do ramy.

W dniu 1.07.2019 o 10:01, skom25 napisał:

miejsce gdzie hak dotyka ramy.

Co wygrałem? :D

Napisano

Nie pije ;) 

A tak na poważnie, to masz właśnie piękny przykład jak bardzo dźwięki "niosą" się po całym rowerze. Niby sprawa wydawała się oczywista, a tu psikus, inna strona roweru :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...