Skocz do zawartości

[amortyzator] SR Suntour XC - wymiana w ebike na jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W swojej puli rowerów posiadam rower ebike CUBE Reaction w konfiguracji XC z beznadziejnym amortyzatorem sprężynowym SR Suntour XC . Telepie na korzeniach strasznie. Poradźcie proszę na co go wymienić do tego ciężkiego (mówię o rowerze i o mnie) zestawu.

Jazda. Lasy, pola, korzenie, niewymagające zjazdy- amatorka

Skok na dziś 100mm

Średnica lagi 34 mm

Ośka 15x110

Tapered

Jaki powietrzny dobrać? Budżet 1000 do 2000 zł

PS. W rowerze bez silnika użytkuję FOXa Float 34 CDT 120mm - jest spoko chociaż serwis w miarę drogi i tak jaby regulacja daje małe różnice - więc być może tu popróbowałbym RSów

Dziękuję za pomoc

Napisano

Cześć

Budżet masz przyzwoity, więc szukaj czegoś konkretnego.

To że aktualnie jeździsz amatorsko - niewymagające zjazdy itp, nie znaczy że za rok nie będziesz chciał sprawdzić się na trudniejszych, technicznych zjazdach.

Przecież nie będziesz znowu zmieniał amora.

Polecam Rebę, użytkuję już osobiście trzeci sezon w XC i jest nie do zdarcia.

Wcześniej miałem FOX-a, dawał radę, bardziej komfortowy, ale po 2 latach dostał luz poprzeczny (Fox float perfomance 32)

Innych marek nie preferuje, złe wspomnienia.... (no comment)

Napisano

w popularnym serwisie aukcyjnym wpisałem w wyszukiwarkę Reba 29 i zaznaczyłem NOWE, wyników 10 szt. w deklarowanym budżecie 

Wiadomo, szczegóły musisz sprawdzić - główka ramy, oś koła itp... 

Rebę zawsze odsprzedasz w przyszłości za dobre pieniądze jak będziesz chciał zmienić, bo to dobry sprzęt.

Napisano

No własnie nie wiem czy poszukuję 34 bo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie- po prostu taki był włożony do tego roweru w oryginale.Mam jescze jednego Cuba Reactiona tylko w wersji damskiej i tam już jest 32 a wagowo oba rowery podobne. Pamiętajcie że oba to ciężkie 22kg ebajki.  Powiem tak - 34mm wygląda "poważniej" przy oponie 2,6 niż 32 i to chyba jedyna zaleta. Kolego/leżanko? Activia  czy z SRa coś można polecić? -nie jestem uprzedzony :) bo z tego co czytałem to chyba poprawili jakość.

Blokada skoku niekoniecznie z manetki to jest ebike i zawsze zdąże przełączyć na ladze przed stanięciem na pedały ;) 

Napisano

Cześć

Ja bym przyjął inny plan działania, bardziej rozwojowy. Nie wiem jakie masz plany co do rozbudowy roweru i jazdy bardziej wymagającej MTB, ale pomyśl od razu nad sztywną osią, chociaż z przodu, bo tu najbardziej się taką zmianę odczuwa.

Jak aktualnie kupisz amor na 9 mm, to blokujesz sobie dalsze pole manewru, 

Przednia piasta DT350 (taką mam i polecam) to koszt ok 220 zł, na oś 15 mm, wiadomo plus szprychy i przeplot koła, kupujesz amor na oś 15 i jeździsz z bananem na twarzy

Poczytaj o sztywnej osi, na forum, z przodu to naprawdę ma sens.

po co ci lagi 34 mm ? żeby fajnie wyglądało... bez sensu, moim zdaniem lepiej kupić dobry amor 32 mm i piastę 15 mm, aniżeli 34 mm bo fajnie wygląda i 9 mm.

Napisano

tak sztywna oś 15, odczujesz to jeżdżąc, drugi sezon jeżdżę, we wcześniejszym rowerze miałem zacisk 9 mm, jest różnica przy jeździe po lesie - korzenie, kamienie itp., po co się ograniczać, po za tym jak w przyszłości będziesz chciał sprzedać amortyzator, może zmienić to taki na sztywną oś szybciej sprzedasz.

Ja wolałbym kupić Rebę kupić piastę chociaż DT350 i masz lux zestaw, lepszy kpl niż nie jeden nowy..... a sprzedać używaną Rebę też nie problem... jak byś z czasem się rozmyślił.

Napisano
22 godziny temu, Markog napisał:

No własnie nie wiem czy poszukuję 34 bo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie- po prostu taki był włożony do tego roweru w oryginale.Mam jescze jednego Cuba Reactiona tylko w wersji damskiej i tam już jest 32 a wagowo oba rowery podobne. Pamiętajcie że oba to ciężkie 22kg ebajki.  Powiem tak - 34mm wygląda "poważniej" przy oponie 2,6 niż 32 i to chyba jedyna zaleta. Kolego/leżanko? Activia  czy z SRa coś można polecić? -nie jestem uprzedzony :) bo z tego co czytałem to chyba poprawili jakość.

Blokada skoku niekoniecznie z manetki to jest ebike i zawsze zdąże przełączyć na ladze przed stanięciem na pedały ;) 

Z dobrych i dobrej cenie amorkow ro mogę ci polecić Aurona z systemem PCS i rurami goleniowymi 35mm - tak jak w RS Pike. Os to Boost.  Amorek ten takze ma specjalne otworki na fabryczny blotniczek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...