Zaqqaz Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Proszę o pomoc w wyregulowaniu przerzutki przedniej. Problem wystąpił po wymianie pancerzy linki i klamkomantek. Wymiana ww. elementów wymagała odkręcenia linki i jej wyciągnięcia. Z niewiadomych powodów po złożeniu wszystkiego do kupy nie mogę przerzucić przerzutki przedniej na największą tarczę. Wydaję mi się, że linka jest odpowiednio naciągnięta. Dodatkowo, jak sprawdzam ręką to prowadnik może też się odpowiednio wychylić, aby przerzucić łańcuch na największy blat. Niestety to nie następuje. Moje pytanie - w którym momencie - przy jakim ustawieniu przerzutek /przedniej i tylnej/ powinienem przykręcić linkę przerzutki przedniej po jej demontażu. Czy linka przerzutki przedniej powinna być przykręcona przed regulacją gdy przerzutka tylna jest na najmniejszej zębatce a przednia na największej - czy przy innym ustawieniu ? Po drugie jak przerzucić przerzutkę przednią na największą tarczę skoro ta za bardzo "nie chce" się przerzucić - czy zrobić to ręcznie ? PS. Kręcenie baryłką przy manetce niewiele pomaga. Z góry dziękuję za pomoc.
Druciarz_Akrobata Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Sprawdź czy na klamkomanetce zrzuciłeś na małą tarczę przed instalacją linki. Dla mnie najwygodniejszą opcją jest ustawienie ograniczników przerzutki, a potem przykręcenie linki i dostrojenie jej napięcia baryłką. Sprawdż też, czy pióro przerzutki jest w osi roweru
KurczakNorris Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Teraz, Druciarz_Akrobata napisał: Sprawdź czy na klamkomanetce zrzuciłeś na małą tarczę przed instalacją linki Dokładnie tak. Przednia przerzutka, kiedy linka jest odkręcona, ma wodzik w pozycji na najmniejszej tarczy korby. Śrubę baryłkową przedniej manetki przed instalacją linki WKRĘĆ prawie do końca (tak na 2/3). Potem ręką naciągnij dość mocno linkę i przykręć do przedniej przerzutki. Przykręć tak, jak miałeś przykręconą starą linkę. Ta przerzutka ma tylko dolny ciąg, czyli linka idzie od dołu pod mufą suportu. Rozumiem, że na starej lince przerzutka przednia działała i nie dotykałeś wcale śrub zakresu (L i H). Z tyłu dla wygody ustaw łańcuch na środku kasety. Potem wrzucaj poszczególne biegi na przodzie - zobaczysz, czy wchodzi środkowy i największy, jeśli coś nie wchodzi, to linka jest za luźna. Wtedy naciągaj ją odpowiednio z wyczuciem WYKRĘCAJĄC śrubkę baryłkową. Wszystko. Swoją drogą EXAGE to kultowa retrogrupa dla mnie. Mam gdzieś jeszcze stare klamkomanetki canti z manetkami na górze...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.