gyrill Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Cześć. Mam pytanie do posiadaczy / serwisa tów tych korb Suntour XCM-AX. Mam je w rowerze Kross Grist. Śruby ramion niby dokręcone ale jest pewien luz przy pedałowaniu, w lewym ramieniu, jak kiedyś w wyrobionych korbach na kwadrat się pojawiał. Nie do końca wiem jak to rozebrać, jeszcze nie próbowałem ze ściągaczem. Przypomina to bardziej octalink niż oś zintegrowaną Shimano, ale pierwszy raz mam takie korby. Czy to tak umierają korby na wielowypust? Tylko śmietnik je czeka?
gyrill Napisano 1 Maja 2019 Autor Napisano 1 Maja 2019 Sam znalazłem rozwiązanie. Korby XCM są na wielowypust z wbudowanym ściągaczem. Łatwo to zdemontować posiadając jedynie klucz 8 imbusowy. Jeśli pojawi się luz w ramionach a wielowypust wygląda na niewyrobiony oznacza to że trwałe mocowanie od strony łańcucha jest w jakiś sposób uszkodzone. Oznacza to śmerć korb i czeka je śmietnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.