Skocz do zawartości

[korba] Kwadrat na HT - Merida Big Nine 100

pazdziochhh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie plany zmieniają się bardzo szybko, przejeźdzałem w piątek obok sklepu rowerowego , myśle sobie zajade i zobacze czy jest suport na kwadrat 73x113 od ręki,  no i był Shimano BB-UN 26 z plastikową nakrętką od strony nie napędowej,  majątku nie kosztuje mówie biore najwyżej będzie leżało , lub pozniej kupie rame i złoze jakis rower na działke. Wczoraj schodże do piwnicy w celu wkręcenia supprtu, lekko wkręcam aby poszło prosto, ale po jakimś czasie napotkałem opór wykręcam i widać na gwincie że sie rozwastwił i podczas wkręcania powstają takie niteczki które zapychają zwoje gwintu . 

Próbuje wkręcic stary suport to samo opór, mówie no ładnie  , zaraz całkiem gwint  zerwę i rama do wywalenia :) Spakowałem rower i pojechałem do ojca mojej kobiety, ślusarz  / tokarz / mechanik wszytko wiedzący i wszytko mający, a dokładnie narzędzia , nawet w garażu ma tokarke. Pierwsze co powiedział to że popełniłem podstawowy błąd, nie smarując gwintu mufy i suportu, rama aluminiowa a suport metalowy. Ale wybrnął z tego problemu bardzo łatwo i szybko, stary suport zeszlifował z dwóch stron na kamieniu, aby nadmiar towaru który zapycha gwint mógł się tam magazynowac i poszło bez problemu. Zdjecie z modyfikacji starego suportu https://drive.google.com/open?id=1f4PKMhJs2GenlmkXrDNBN12bQlYoNSFo

Zostawiłem z drugiej strony starą nakrętke metlaową , poniważ tak z nowego suportu była za długa. Może komuś ta metoda sie przyda, jak by miał problem z wkręceniem suportu, badz juz lekko uszkodził gwint jak janie dajac smaru.

Co do linii łańcucha jest o niebo lepiej, moge robic duże przekosy i juz nie obiera o prowadnik :) Korbę i tak będe chciał wymienic na cos lepszego, ale na razie w głowie zrodził mi sie pomysł aby 29er przerobic na niby szose, włozyc opony 32-622 CONTINENTAL ULTRA SPORT 2 , na felgę wejdą ma szerkosc 19mm , stosując sie do tej tabelki szerokosc-opony-do-obreczy-rowerowej.jpg

oraz myśle jeszcze nad wymian ą widelca na sztywny Force https://www.cycology.pl/mtb-widelec-force-29-al-1-1-8-d-ahead-czarny-mat-p961304/#gallery  , tyulko zastanawia mnie ile rower sie obniży, po lesie jeźdze dosłownie pare razy w roku z czego i tak po utwardzonych sciezkach, co wy na taką modyfikacje ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...