Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] regulacja

Piotrop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zabrałem się za regulację przerzutki przedniej wóżek ustawiam równolegle do zębatek korby i wysokość 3mm do największej tarczy przy wychyleniu , ustawiam pozycję , śrubą L łańcuch po środku wózka dokręcam linkę i problem polega na tym że na żadnym przełożeniu nie ociera wchodzi , schodzi płynnie z każdej zębatki lecz na największej z przodu (3) ociera na prawie każdym biegu z tyłu bodajże od 5 a na 8 ostatnim jest już bardzo głośne ocieranie śruba H nie działa albo ja coś źle robię z nią bo wózek się nie porusza gdy kręcę nią na 3 blacie 

Napisano

Nie mam pojęcia jaka korba i suport rower ma około 12 lat nie wymieniane od  nowości , słyszałem że za długi suport może mieć wpływ na zmiane biegów przedniej przerzutki , jak ostatnio ściągałem korbę żeby wyczyścić to miska suportu jest jakby lekko odkręcona bo gwint jest na wierzchu chciałem dokręcić ale nie szło mocno "zapieczone"

Robię zgodnie z poradnikami , ale kręcenie śrubą H nie rusza wózka wogóle może przerzutka zepsuta do wymiany nie wiem już sam ..

Napisano

No to masz winowajcę - linia łańcucha się zwiększyła, korba "odeszła" od ramy  i przekos łańcucha jest większy. Rozwiąż problem z suportem i będzie ok.

Napisano

No tak tylko że ta strona z której widać gwint suportu jest z lewej strony a kroba z prawej , a dlaczego śruba H na przerzutce w ogóle nie reaguje ? 

Napisano

Śruba H to jest od max wychylenia na zewnątrz - ogranicznik. L odpowiada za odchylenie - ogranicznik przy najmniejszej koronce. Śruba ani jedna ani 2 nic tu nie pomoże. Może oś korby jest zbyt długa lub linka zbyt mocno napięta/naciągnięta. ( ale wtedy gorzej by zrzucało na mniejsze zębatki, więc obstawiam długość osi ) Obniż przerzutkę z 3 mm  do 1-1,5 mm. Poluzuj trochę linkę i zobacz czy pomogło ( ale wciąż musi poprawnie wrzucac i zrzucać, jeśli nie - to oś zbyt długa )

Jaki to suport ? na kulkach - każda miska osobno ? oś osobno ? jeśli tak to spróbuj odwrócić oś - bardzo możliwe, że z drugiej strony jest krótsza

Napisano

Nie mam pojęcia jaki suport , nie mogę go odkręcić bo jest bardzo mocno zapieczony nie odkręcany przez ponad 10 lat , spróbuję z tym obniżeniem jeśli nie pomoże to spróbuję z suportem się męczyć 

Napisano

Założ łańcuch na środkową lub największą zębatkę korby i zrób zdjęcie z góry ( nad korbą ) żeby było widać odległość najmniejszej zebatki  od tylnych widełek ramy. Albo sam sprawdz, jesli jest sporo więcej jak 1 cm to oś za długa. ( będzie np. 1,5-2cm )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...