dawcaorgana Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 Witam, Co sądzicie o takim rowerku ? Planuje zakup, najlepiej żeby był to full. Jeżdżę w większości po lesie, planuje wyjazdy w góry. Downhilowcem nie jestem i raczej nim nie zostanę. https://allegro.pl/nowy-cannondale-jekyll-2xfox-deore-xt-53-m-i7540322419.html
maklakiewicz Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 Chcesz tym czymś jeździć po lesie? Co to za las? Gdzie najwięcej będziesz jeździł? Ile masz lat? Ile masz wzrostu? Ile ważysz? Jestem ciekaw, z którego roku jest ten Jekyll
dawcaorgana Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Napisano 4 Grudnia 2018 23 lata, 180cm, 90kg. W lesie mam sporo szybszych zjazdów i dużo podjazdów. Zdarza mi się też jeździć po asfalcie dłuższe trasy, ale to bardzo sporadycznie.
Mod Team durnykot Napisano 4 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2018 2 godziny temu, maklakiewicz napisał: Ile masz lat? Ile masz wzrostu? Ile ważysz? Wiek ma znaczenie???? Ten Cannon ma jeden słaby punkt- tłumik. Ciężko z serwisem, wymiana na inny nie wchodzi w grę. Jeśli mnie pamięć nie myli, do tłumika konieczna jest konkretna pompka, która daje ciśnienie powyżej 350 psi. Zwykłe typu BETO nie da rady.
maklakiewicz Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 Może dlatego, że sam do najmłodszych nie należę, wydaje mi się że styl jazdy zmienia się z wiekiem Skoro dużo podjazdów to może lepiej jakiś hardtail?
radomir82 Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 Tak jak wyżej kolega napisał, stary model, koła 26", wujowy damper, nie ma sensu się w to pchać.
dawcaorgana Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Napisano 4 Grudnia 2018 Okej, to co polecacie w takim razie ? Generalnie jeśli hardtail, to są dwie opcje, albo nowy, albo dołożenie osprzętu do ramy, którą już posiadam (cube aim disc 2012).
Mod Team durnykot Napisano 5 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2018 12 godzin temu, radomir82 napisał: Tak jak wyżej kolega napisał, stary model, koła 26", wujowy damper, nie ma sensu się w to pchać. Tak....na bank wiele to wnosi. Ten cannon jest znacznie lepszy niż wiele obecnie proponowanych rowerów.Watpię aby w tej cenie kupisz coś lepszego na "modnych" kołach. Paradoks marketingowy- jeszcze kilka lat temu koła 26 " były OK, obecnie na kołach 26" nie da się jeździć. Ten Cannon jest dla świadomego rowerzysty, który wie co to interwały serwisowe i zapyta dystrybutora na Polskę o serwis DYADa. IMO rower do jazdy na już, wywaliłbym jedynie hamulce.
skwarek2 Napisano 5 Grudnia 2018 Napisano 5 Grudnia 2018 Ja mogę zaproponować fulla od Focusa JAM EVO 29 rozmiar L, rocznik 2018, kolor Iron Grey Matt. https://www.focus-bikes.com/int/43645-jam-evo-29 Rower nowy, objęty 6 letnią gwarancją na ramę i 2 lata na komponenty.
radomir82 Napisano 7 Grudnia 2018 Napisano 7 Grudnia 2018 W dniu 5.12.2018 o 08:16, durnykot napisał: Tak....na bank wiele to wnosi. Ten cannon jest znacznie lepszy niż wiele obecnie proponowanych rowerów.Watpię aby w tej cenie kupisz coś lepszego na "modnych" kołach. Paradoks marketingowy- jeszcze kilka lat temu koła 26 " były OK, obecnie na kołach 26" nie da się jeździć. Ten Cannon jest dla świadomego rowerzysty, który wie co to interwały serwisowe i zapyta dystrybutora na Polskę o serwis DYADa. IMO rower do jazdy na już, wywaliłbym jedynie hamulce. Rozumiem że piszesz z doświadczenia? Dlaczego bym go nie kupił?: 1. "bez gwarancji" - świadczy o szemranym pochodzeniu. 2. Gówniany tłumik, wymaga częstego, drogiego i skomplikowanego serwisu. Jak chcesz mieć kłopot to kup sobie damper typu "pull shock" 3. Wujowa konstrukcja górnego linku zawiasu, powstaje tam luz którego nie da się zlikwidować, durny pomysł z "pływającym" sworzniem. 4. Koła 26", i bynajmniej nie chodzi mi o to że na tym nie da się jechać, wybór kół i opon do tego rozmiaru jest zwyczajnie coraz słabszy 5. Talas w dodatku ze sterówką 1.5", odsprzedaż tego w dobrych pieniądzach graniczy z cudem. Jeszcze jakieś pytania?
Mod Team durnykot Napisano 7 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 7 Grudnia 2018 4 minuty temu, radomir82 napisał: 1. "bez gwarancji" - świadczy o szemranym pochodzeniu. Dowody? Czy tylko przypuszczenia lub wróżby? Idąc tym tokiem to połowa rowerów sprzedawanych w Polsce ma szemrane pochodzenie. W tym moje 3 , bo zgubiłem papiery. 7 minut temu, radomir82 napisał: wybór kół i opon do tego rozmiaru jest zwyczajnie coraz słabszy Nie jest aż tak źle. Pkt 2 i 3- napisałem wcześniej ,że: W dniu 5.12.2018 o 08:16, durnykot napisał: Ten Cannon jest dla świadomego rowerzysty, który wie co to interwały serwisowe i zapyta dystrybutora na Polskę o serwis DYADa. pkt 5- kto mówi o sprzedaży amorka ? Pomijam ,ze TALAS jest raczej średnim wyborem, ale dobre utrzymany jest w miarę OK. Nie drążę dalej, bo w sumie jest mi obojętne czy Autor tematu to kupił czy nie, ale nie przesądzajmy z góry wyboru. Jakby mi ktoś w dobrych pieniądzach proponował np Litevilla 301 MK10 lub Santę czy Ibisa na koła 26" to mocno bym się zastanawiał.
radomir82 Napisano 7 Grudnia 2018 Napisano 7 Grudnia 2018 Przeczytaj opis. Wszystkie wymienione rowery mają normalne tłumiki. Zasada nr.1 przy wyborze ramy FS - nigdy nie pchaj się durne, niestandardowe rozwiązania. Ja również temat zakończyłem, a swoją opinię wyraziłem na podstawie ostatnich 8 lat pracy w serwisie C-dale.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.