bukuku Napisano 9 Września 2018 Napisano 9 Września 2018 mam problem z ustawiem przerzutki przedniej. Mianowicie brakuje mi srubki baryłkowej do regulacji ponieważ za nic nie moge tak naciągnąć linki aby wskakiwała duża tarcza. Niestety kręcenie śrubą H na nic się zdaje. Probuje naciągać ,przykręcać i jeszcze raz naciagać . Wspomagam się kombinerkami ale niestety nie rozumiem dlaczego ta linka nie może się odpowiednio naciągnąć... Czy jest taka szansa ze zwyczajnie przerzutka w mniejszym zakresie się porusza i stąd mój problem ? A może jest to kwestia manetki którą mam z innego modelu (650) (a sama przerzutka 6700)
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2018 Mod Team Napisano 9 Września 2018 Źle sie panie do tego zabierasz masz 2 moż ... no 3 możliwości : Uno - masz gdzieś, idziesz do serwisu Dos - kupujesz nową linkę, kupujesz baryłkę na pancerz - problem solved. Tres - Jak prawdziwy mechanik Jest to trochę skomplikowane, wymaga wprawy ale jak ogarniesz, będziesz niepowstrzymanym regulatorem bezbaryłkowych przednich przerzutek Pytanie jak. Opisze w punktach: - odkręcasz linkę - wkręcasz śrubę L o wstępnie 1.5 obrotu. To o ile wkręcić to musisz doświadczalnie sprawdzić. - zakręcasz linkę na wkręconej śrubie L - Popuszczasz śrubę L o tyle ile ja wkręciłeś. Na biegu 1x1 łańcuch ma być blisko klatki przerzutki ale nie ocierać. Ma działać trymowanie między biegowe na tyle by na biegach 2x1 nie obierało jak i na 1x9 także nie tarło. Jeżeli ci sie to uda jest ok. Jak nie, musisz wkręcanie śruby L dostosować do sytuacji. Albo wkręcić więcej albo mniej. Śrubę H ustawiasz tak by na ostatnim biegu czyli 2x9 łańcuch był możliwie najbliżej przerzutki, jednocześnie o nią nie ocierając i nie hałasując. Chyba jasne ? Metoda zadziała jeżeli przerzutka jest sprawna, nie ma luzów, nie jest rozgięta, krzywa, pęknięta.
bukuku Napisano 9 Września 2018 Autor Napisano 9 Września 2018 3 godziny temu, Puklus napisał: Źle sie panie do tego zabierasz masz 2 moż ... no 3 możliwości : Uno - masz gdzieś, idziesz do serwisu Dos - kupujesz nową linkę, kupujesz baryłkę na pancerz - problem solved. Tres - Jak prawdziwy mechanik Jest to trochę skomplikowane, wymaga wprawy ale jak ogarniesz, będziesz niepowstrzymanym regulatorem bezbaryłkowych przednich przerzutek Pytanie jak. Opisze w punktach: - odkręcasz linkę - wkręcasz śrubę L o wstępnie 1.5 obrotu. To o ile wkręcić to musisz doświadczalnie sprawdzić. - zakręcasz linkę na wkręconej śrubie L - Popuszczasz śrubę L o tyle ile ja wkręciłeś. Na biegu 1x1 łańcuch ma być blisko klatki przerzutki ale nie ocierać. Ma działać trymowanie między biegowe na tyle by na biegach 2x1 nie obierało jak i na 1x9 także nie tarło. Jeżeli ci sie to uda jest ok. Jak nie, musisz wkręcanie śruby L dostosować do sytuacji. Albo wkręcić więcej albo mniej. Śrubę H ustawiasz tak by na ostatnim biegu czyli 2x9 łańcuch był możliwie najbliżej przerzutki, jednocześnie o nią nie ocierając i nie hałasując. Chyba jasne ? Metoda zadziała jeżeli przerzutka jest sprawna, nie ma luzów, nie jest rozgięta, krzywa, pęknięta. Ok 1, Piszesz "wkręcasz śrubę o L o1,5 obrotu" - Co w wypadku gdy jest ona już wkręcona maksymalnie :-/ ;/ (hipotetycznie bo nie mam jak się upewnić teraz) 2. Śruba H - mam wrażenie że to właśnie z nią mam problem największy. Jak bym nie kręcił to wen wodzik sie nie przesuwa..(za to opór przy wkręcaniu jest). ano i gwoli ścisłości, czy jest różnica czy próbuje H ustawić z linką napiętą lub luźna ? (wiem, wiem - głupie pytanie.. ale zgupiałem o tej przerzutki)
dziksoltys Napisano 9 Września 2018 Napisano 9 Września 2018 A nie zmieniłeś czegoś ostatnio suportu czy korby ?
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2018 Mod Team Napisano 9 Września 2018 Jeżeli śruba jest mocno wkręcona, by tylko to mogło jakoś działać, to lipton, bo przerzutka ma być bardzo blisko rury pod siodłowej. Więc suport jest zły najprawdopodobniej. Tutaj bez zdjęć chyba ciężko będzie coś poradzić.
bukuku Napisano 10 Września 2018 Autor Napisano 10 Września 2018 21 godzin temu, dziksoltys napisał: A nie zmieniłeś czegoś ostatnio suportu czy korby ? zmieniłem blaty z 52/36 na 50/34 18 godzin temu, Puklus napisał: Jeżeli śruba jest mocno wkręcona, by tylko to mogło jakoś działać, to lipton, bo przerzutka ma być bardzo blisko rury pod siodłowej. Więc suport jest zły najprawdopodobniej. Tutaj bez zdjęć chyba ciężko będzie coś poradzić. Dzięki Byczqu jeszcze wczoraj zrobiłem metodą którą mi podałeś nr 3 i zadziało. Z tym że zakręciłem ją i jakieś 3 obroty a nie półtora. Jest ok - duża tarcza wchodzi z tym że teraz ociera ma biegu 11,12,14,15. Czyli muszę ten wózek wyregulować znowu w drugą stronę. Pytanie , czy mam to teraz regulowac śrubą H (która nie rusza wózkiem de fakto..) czy wrócić do punktu wyjścia i metodą którą podałeś nr3 znowu zluzować linkę , zakręcić jeszcze o te 2 obrotu i dopiero napiać linkę ? tak czy siak dzięki bo jestem bliżej niż dalej
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2018 Mod Team Napisano 10 Września 2018 Zależy ile napiąłeś linkę, bo zawsze jest spory margines. Popuść śrubę H, jak klatka się odchyli, to ok. Jak nie, musisz linkę napiąć bardziej.
bukuku Napisano 10 Września 2018 Autor Napisano 10 Września 2018 Godzinę temu, Puklus napisał: Zależy ile napiąłeś linkę, bo zawsze jest spory margines. Popuść śrubę H, jak klatka się odchyli, to ok. Jak nie, musisz linkę napiąć bardziej. aha to ja tą srube H mam zluzować czyli odkręcić ? no jeśli tak to albo jestem ślepy albo te ruchy mają być takie znikome że ich nie widzę.. mogę kręcić aż do wykręcenia tej śruby ...
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2018 Mod Team Napisano 11 Września 2018 Po pierwsze zważaj waść na regulamin, gdyż w całości posta sie nie cytuje. Po drugie, regulacja to dość skomplikowany proces. Jak ci to opisać żebyś zrozumiał. Załóżmy ze lina jest mocno napięta, że aż przy wrzucaniu, łańcuch spada z korby. W takiej sytuacji śruba H przesunie klatkę bliżej zębatki, co sprawi że linka napnie sie jeszcze bardziej. Odwrotna sytuacja. Przy mocno napiętej lince, popuszczanie śruby H spowoduje ruch klatki na zewnątrz, jeżeli klatka się nie rusza, linka już nie jest napięta. Stan naprężenia można sprawdzać rękoma, ciągnąc za linkę bo przecież nie idzie w całości w ramie. Poćwicz trochę a na pewno ogarniesz. A jak nie, opcja pierwsza
bukuku Napisano 12 Września 2018 Autor Napisano 12 Września 2018 @Puklus ok dzięki za pomoc. W gruncie rzeczy idzie to ogarnąc ale główna wątpliwość pojawia się właśnie gdy mam wrażenie że przerzutka nie chodzi tak jak nowa (nie mam porównania - jedynie oglądając 100x tutoriali) Mianowicie. Powtorze. Sruba H wcale nie przesuwa wózka w żadną stronę. O ile L jest ok (i mogę tutaj się bawić) to z H jest problem ? A może zwyczajnie ten wózek się przesunie jak? no własnie jak co? ..
bukuku Napisano 15 Września 2018 Autor Napisano 15 Września 2018 @dziksoltys @Puklus A może lepiej zmienić przednią przerzutkę ? Toż to widzę na olx za 10zł.. Czy musi być ten model czy każda przednia (2 rzędowa) da rade?
dziksoltys Napisano 15 Września 2018 Napisano 15 Września 2018 Inaczej jak kręcisz śrubą H to ona sama się rusza(Góra dół) to wykręć i zobacz czy gwint nie jest zjechany? Śruba h nie będzie zbytnio ruszać przerzutką bo będzie opór z strony linki która jej nie pozwoli zejść niżej. I rozumiem jak ciągniesz tymi kąbinerkami przerzutka wychyla się maksymalnie a łańcuch nie przeskakuje(a śruba h wykręcona). A to kiedyś działało? Nie może być każda przerzutka musi obsługiwać twoje blaty i pasować pod twoje mocowanie w ramię jak masz obejme to jeszcze są różne wielkości.
bukuku Napisano 17 Września 2018 Autor Napisano 17 Września 2018 W dniu 15.09.2018 o 13:28, dziksoltys napisał: Inaczej jak kręcisz śrubą H to ona sama się rusza(Góra dół) to wykręć i zobacz czy gwint nie jest zjechany? Śruba h nie będzie zbytnio ruszać przerzutką bo będzie opór z strony linki która jej nie pozwoli zejść niżej. I rozumiem jak ciągniesz tymi kąbinerkami przerzutka wychyla się maksymalnie a łańcuch nie przeskakuje(a śruba h wykręcona). A to kiedyś działało? Nie może być każda przerzutka musi obsługiwać twoje blaty i pasować pod twoje mocowanie w ramię jak masz obejme to jeszcze są różne wielkości. no włąsnie widze ze nie moze byc.. Mam ultegre 6700 i chcialem zamontowac stara ze starego roweru (6500 ) a tu lipa bo ona obejmuje rame a moja ma taki wymiar ze niestety odpada .. Nie wiem bawie sie caly czas to sruba. Ale zawsze jest ze albo trze na dole (pierwsze 3 przelozenia) albo na duzej tarczy (ze 2 przelozeniaa.) jak mnie to wku* Wrzucac wrzuca ... Inaczej zapytam. Dajmy na to ze reguluje od poczatku. Czy sruba h powinna byc maksymalanie dokręcona (prawie maksymalnie bo na maxsa jak dokręce to wcale się nie da wrzucąć nic się nie rusza..) prze regulacją?
dziksoltys Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 mam nadzieję że masz wszystko dobrze dobrane manetka pod 2 blaty i przerzutka również. jak chcesz zamienić to zobacz czy w 6700 na obejmie nie ma jakiegoś plastiku którego nie idzie zdjąć ( redukcji) i dać do 6500 albo pod 6500 można dać kawałek gumy. śrubki są po to aby nie spadał łańcuch :D. L ustawiasz dół tak aby na luźnej lince nie spadał łańcuch z H już gorzej bo ona ma spowodować aby przerzutka go nie zepchnęła poza największy blat np naciągam maksymalnie linkę tak aby prawie zrzuciła łańcuch z blatu a później wkręcasz H do lekkiego oporu przy naciągniętej lince. a ogólnie trymujesz bo to ma powodować nieocieranie łańcucha przy dużych skosach. Dopiero się w ten temat wdrażam bo mnie to samo trafiało jak próbowałem ustawić przerzutkę u syna w szosie i się dowiedziałem że ma jakieś półbiegi :D.
bukuku Napisano 17 Września 2018 Autor Napisano 17 Września 2018 no trymuje. Jak zakrece srube l na maxa (prawie na maksa) no to wowwczas wchodzi duza blat i jest troche miejsca ze nie ociera . Ale nie ma tego miesca az tyle zeby mial zleciec lancuch. Tylko ze wowczas tak czy siak ociera na malej tarczy znowu .. Kurde takie proste a takie trudne. Albo zwyczajnie sam to przerzutkę uszkodziłem (przyznam się że kiedyś kręciłem tymi śrubkami jak najęty metodą prób i błędów.. Było to ruszać.. eh
dziksoltys Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 Wrzucasz połówkę i powinno przestać ocierać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.