tOmB Napisano 6 Września 2018 Napisano 6 Września 2018 Witam mam pewien problem z napędem Deore 2x10, otóż podczas jazdy na dużej zębatce z przodu i lżejszych przerzutkach z tyłu (w zasadzie wszystkie oprócz dwóch najmniejszych zębatek) odczuwam dziwne drgania na korbie. Myślałem że to problem z suportem więc wymieniłem ale to nic nie dało dalej to samo. Nie słychać przy tym żadnych dźwięków a na większym nacisku nogi na pedała pedały tego nie odczuwam. Myślałem jeszcze o wymianie łańcucha bo na tym mam zrobione około 1500 km ale może ktoś ma inny pomysł??? Proszę o podpowiedź
seraph Napisano 6 Września 2018 Napisano 6 Września 2018 Nowy łańcuch może zacząć skakać po zębach przy takim przebiegu. Dużo używasz największej zębatki? Jeśli nie zbyt często to możliwe, że łańcuch jest dla niej lekko zbyt wyciągnięty i nie siada idealnie.
Quell Napisano 6 Września 2018 Napisano 6 Września 2018 Jaki łańcuch ? Coś w rodzaju hg54 ? Miałem podobnie,kultura pracy padła,ale przebieg był dużo większy. Sprawa do dzisiaj mnie ciekawi,przy jeździe na trzy łańcuchy,identyczne wyciągnięcie 2x kmc x10 pracowały bez tego ciekawego "ficzera",a shimanowski jw. Tylko to było po ok 1500 na każdym łańcuchu,kmc pracowało dalej płynnie.
tOmB Napisano 7 Września 2018 Autor Napisano 7 Września 2018 Nie wiem dokładnie ale chyba shimanowski łańcuch, jak w tamtym roku kupiłem rower to jeszcze od nowości nie zmieniałem. Nie jeżdżę jakoś super wyczynowo... od czasu do czasu jakieś górki a tak to raczej po płaskim.... 16 godzin temu, seraph napisał: Nowy łańcuch może zacząć skakać po zębach przy takim przebiegu. Dużo używasz największej zębatki? Jeśli nie zbyt często to możliwe, że łańcuch jest dla niej lekko zbyt wyciągnięty i nie siada idealnie. Jeżdżę w większości na dużej zębatce z przodu małej używam tylko jak jadę na jakieś bardziej strome podjazdy... korba dziwnie skacze jak jadę na lekkich biegach a przy twardym nacisku tego nie czuję
tOmB Napisano 7 Września 2018 Autor Napisano 7 Września 2018 14 godzin temu, Quell napisał: Jaki łańcuch ? Coś w rodzaju hg54 ? Miałem podobnie,kultura pracy padła,ale przebieg był dużo większy. Sprawa do dzisiaj mnie ciekawi,przy jeździe na trzy łańcuchy,identyczne wyciągnięcie 2x kmc x10 pracowały bez tego ciekawego "ficzera",a shimanowski jw. Tylko to było po ok 1500 na każdym łańcuchu,kmc pracowało dalej płynnie. KMC 93 czy 73? Jaka jest różnica oprócz ceny bo patrzę po parametrach i praktycznie to samo i waga i materiały...
seraph Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 93 ma niklowane zewnętrzne ogniwa. Jeśli chodzi o wytrzymałość to nie ma różnicy.
Quell Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 93,ale jak wspomniano wcześniej to bez znaczenia,poza niklem to te same łańcuchy. Tylko przy tym przebiegu, może nie być wielkiej poprawy,a nawet może być gorzej po zmianie łańcucha. Jak znajdziesz 73 w dobrej cenie, można zaryzykować i testować. Ale efekt miałem praktycznie identyczny,żadne regulacje,sparowania itp nie pomagały,po prostu dojeżdziłem ten napęd do końca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.