Waza Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 Jakże na czasie: https://www.forumrowerowe.org/topic/231564-spd-zapieczony-imbus-pedała/?tab=comments#comment-2105283
bukuku Napisano 5 Września 2018 Autor Napisano 5 Września 2018 W dniu 4.09.2018 o 11:46, Waza napisał: Po prostu wyciągnij sztycę z roweru, wytrzyj starannie ją oraz wnętrze rury podsiodłowej, nałóż na palec trochę pasty montażowej i rozprowadź ją wewnątrz rury podsiodłowej jak daleko sięgniesz. Pasty nie musi być dużo, wystarczy że będzie z niej film na ściance podsiodłówki, wkładasz sztycę na odpowiednią wysokość i już. Ja dodatkowo nakładam pastę montażową na jarzemko sztycy pod pręty siodła, dzięki temu siodło nigdy się nie przesuwa i eliminuję potencjalne trzaski z tego połączenia. P.S. Odnośnie smaru miedziowego, skoro @Garlock ma wiedzę i negatywne doświadczenie z jego stosowania to oczywiście lepiej sobie odpuścić, chociaż ja nie miałem kłopotów. Ale dla pewności zastosuj inny smar, zwykły łożyskowy wystarczy. miałem raczej na myśli połęczenie mocowania samego siodełka (to na czym siędzę ;- )
Waza Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 No to nie zrozumiałem Ciebie, ale przypadkiem częściowo odpowiedziałem na pytanie . Ja robię tak, że najpierw dokładnie ustalam pozycję siodełka góra/dół i przód/tył żeby potem nie kombinować przy montażu. Następnie luzuję śruby sztycy i na dolne płozy jarzemka nakładam dosyć obficie pastę montażową, opieram siodełko i znowu na górę prętów siodełka daję sporo pasty montażowej, nakładam pokrywkę jarzemka i lekko ściągam śruby. Wtedy sprawdzam zapamiętaną pozycję przód/tył i poziomicą ustalam płaszczyznę poziomą siodełka, dokręcam śruby i wycieram nadmiar pasty montażowej.
bukuku Napisano 5 Września 2018 Autor Napisano 5 Września 2018 @waza a ta poziomica wzgledem rurek dolnych ? Bo ja mam z kolei fizika na ktorym wzgledem rurek poziomo ustawionych samo siodlo jest sporo skosu do przodu (jakies 10-15%)
Waza Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 Pisząc poziomica, miałem na myśli normalną poziomicę budowlaną położoną na siodełku, i uzyskaniu poziomu względem ziemi. Ja także używam siodełek Fizika, prawidłowe ich ułożenie jest właśnie poziome, bez żadnych przechyleń.
bukuku Napisano 8 Września 2018 Autor Napisano 8 Września 2018 W dniu 5.09.2018 o 21:41, Waza napisał: Pisząc poziomica, miałem na myśli normalną poziomicę budowlaną położoną na siodełku, i uzyskaniu poziomu względem ziemi. Ja także używam siodełek Fizika, prawidłowe ich ułożenie jest właśnie poziome, bez żadnych przechyleń. No to mnie troche zaskoczyles bo kilka razy sie juz kiedys upewniałem i jestem przekonany ze wzgledem rurek sie ustawia polozenia a nie siodla. Masz jakies zrodlo wg czego tak uwazasz.??
Waza Napisano 8 Września 2018 Napisano 8 Września 2018 Wiesz co, chyba piszemy o czymś innym i się wzajemnie nie rozumiemy. Napisz o co Ci dokładnie chodzi, o jakie położenie, czego i względem jakich rurek (prętów siodełka?).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.