Skocz do zawartości

[Napęd] Problem z kołem i łańcuchem podczas pedałowania

qmichuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam koło na piaście Mavic Deetraks 2009, ostatnio rozkręcałem piastę, kasetę oraz przerzutkę tylną, aby ją wyczyścić. Po skręceniu i ponownym założeniu napędu, przerzutka nie chce zmienić biegu z 2 na 1, oraz gdy zakręce kołem to kręcą się też pedały. Również gdy pedałuję do tyłu, koło też się kręci, tylko, że to było już przed rozkręcaniem napędu. W trakcie jazdy, gdy przestanę pedałować spada łańcuch. W czym może leżeć problem? Proszę o pomoc.

Napisano

Tak, wyjmowałem zapadki, wyczyściłem tam wszystko i nasmarowałem tawotem. A zapadki są na swoich miejscach, gdy dziś patrzyłem. I gdy zatnie się ten mechanizm, co trzeba zrobić?

Napisano

Tzn, że jest zablokowana czy luźna w obie strony? Jakby nie patrząc to jest wina sprzęgła, albo coś za ciasno skręcasz przy montażu. Sprawdzałeś chociaż jak działa mechanizm na sucho w rękach bez łożysk? Obracało się wszystko swobodnie? Jak rozebrałeś i nie widziałeś nic co może być przyczyną i nie umiesz usunąć usterki to pozostaje Ci tylko uznać bębenek za martwy i wymiana.

Swoją drogą po co w ogóle ładować smar na łożyska uszczelniane? Ich się nie smaruje - padną to się wymienia.

Napisano

Znaczy sie smaru na zapadkach nie mialem tylko na tym, na czym obraca sie bebenek, a z kaseta jest tak, ze gdy mam kolo w rekach to kreci sie tylko w jedna strone, ale gdy zamontuje do roweru i prowadze go wraz z kolem kreci sie kaseta.

Wiec co moge zrobic, zeby dzialalo jak wczesniej?

Napisano

Jak masz koło w rękach to da się obracać kasetą wstecz bez oporu i słychać klikanie zapadek, a jak zamontujesz koło do roweru to już nie? Coś musiałeś źle poskładać i się zrobiło za ciasno, ale zdalnie na odległość to jest ciężko stwierdzić co ...

Napisano

A i chcialbym dodac, ze im mocniej skrece te jakby konusy w piascie, to tym ciezej chodzi bebenek a wczesniej tak nie bylo, a im mniej sa skrecone to potem czuc luzy w kole. Wiesz moze o co chodzi? Jesli by to cos pomoglo, to moge wyslac zdjecia

Napisano

Czyli na 100% czegoś nie zamontowałeś, albo źle złożyłeś, bo łożyska maszynowe nie powinny być wrażliwe na siłę skręcenia piasty. Możesz wrzucić, ale niestety osobiście nic poza schematem tej piasty nie widziałem.

Napisano

Jak patrzylem na schemat to wszystko sie raczej zgadza, tylko nie wiem jak z tym zakrecaniem. Bo jak kilka razy na poczatku te jakby konusy zakrecalem to bylo ok, a teraz nie moge za mocno zakrecic bo benek sie nie rusza, a gdy skrece za lekko sa luzy na kole, co mam zrobic?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...