Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] jaką wybrać 3x8

Oreu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad zmianą przedniej przerzutki ponieważ mój tourney nie daje mi satysfakcji z jazdy, żeby nie powiedzieć denerwuje mnie. Napęd 3x8 z tyłu mam alivio rd-m4000 i kaseta altus, korby suntour xce 42/34/24T. Co mi polecacie? Raczej nic poniżej alivio nie wchodzi w gre.

Napisano

Powyżej Shimano Altus to chyba ciężko będzie znaleźć na 8 biegów (http://rowerek.pl/product-pol-7570-Przerzutka-przednia-Shimano-Altus-FD-M310-3x6-3x7-3x8-rz-42-48T.html)

Sam się ostatnio przymierzałem do wymiany, mam 15 letnią shimano c101 . Ostatecznie pomogła dokładna regulacja. Jak mi się udało wyregulować, to dałem sobie spokój z zakupem nowej. Próbowałeś regulować ? A może linkę / pancerz wystarczy wymienić ?

Napisano

Potrzebujesz przerzutki, która obsługuje koronki 42 t , ma pojemność 18 zębów ( t ) czyli róznica pomiędzy największą a najmniejszą koronką. Oraz środkowa - górna tarcza różnica 8 t. Tymczasem fd-m360 z linku powyżej ma 20 t i środek-góra - 10 t. Będzie to chodzić, ale może średnio. Chodzi o to, że długość wózka przerzutki, zgrubienie na jej wewnętrznej części jest przystosowane do określonej pojemności i różnic pomiędzy koronkami korby. Dlatego najlepiej jakbyś miał przerzutkę o takich parametrach jak wyżej napisałem ( 42/18/8 ). Przerzutki dziewiątkowe mają węższą klatkę wózka, więc przy skrajnych przełożeniach np. na środkowej z przodu ( 2 ) i z tyłu oba skrajne ( 1/8 ) może łańcuch ocierać o wózek. Poza tym nie ma takiej przerzutki dziewiątkowej o parametrach 42/18/8. ( najbliżej jest fd-m3000/4000 ale ona ma parametry 40/10/18 ) Masz po prostu specyficzną korbę ( 42/34/24 ). Gdybyś miał 42/32/22 to wybór byłby znacznie większy.

Słowem bierz tą : ( potarguj się choćby o wysyłkę gratis )

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przednia-shimano-fd-mc14-alivio-CID767-IDwVjFT.html#a73f3d051f

I po kłopocie.

Napisano

Może głupie pytanie, ale rozumiem, że regulację robiłeś łącznie z odkręceniem przerzutki od ramy i ustawieniem jej na optymalnej wysokości od największego blatu  + równolegle do linii łańcucha ? U mnie właśnie to pomogło. Sama regulacja naciągu linki nie wystarczała.

Napisano
1 godzinę temu, pp516 napisał:

Może głupie pytanie, ale rozumiem, że regulację robiłeś łącznie z odkręceniem przerzutki od ramy i ustawieniem jej na optymalnej wysokości od największego blatu  + równolegle do linii łańcucha ? U mnie właśnie to pomogło. Sama regulacja naciągu linki nie wystarczała.

Wszystko robiłem zgodnie ze sztuką. przerzutka ma juz za wielkie luzy i przez to chodzi nieprecyzyjnie. No nic chyba się zdecyduje na używany starszy model alivio.

Napisano

A jeszcze sprawdź łańcuch bo przednie przerzutki są bardzo czułe na wyciągnięte łańcuchy 0,75 i już jest jazda. Córka wróciła z obozu i właśnie ma to samo - wszystko ustawione idealnie, na stojaku działa super ale już praktyce nie za bardzo. No ale to najtańszy łańcuch SRAM i ma "już" 400 km - guma od majtek nie łańcuch...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...