rada11 Napisano 22 Sierpnia 2018 Napisano 22 Sierpnia 2018 Hej wszystkim. Wczoraj wymieniłem oś w tylnym kole i po złożeniu wszystkiego do kupy coś mocno hałasuje, koło sprawdzalem kręci się lekko i nie ma luzów, łańcuch też o nic nie zaczepia, jest możliwość że ten dźwięk wydaje suport? Dodam jeszcze że nie ma znaczenia czy kręcę korba czy nie i tak brzęczy. https://vimeo.com/286231747/description
PeKa86 Napisano 22 Sierpnia 2018 Napisano 22 Sierpnia 2018 Jeśli dzwięk ustaje po zaprzestaniu kręcenia korbą, to nie jest to suport.
rada11 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Napisano 25 Sierpnia 2018 Problem rozwiązany, złożyłem os raz jeszcze ponieważ koło nie było idealnie po środku ramy i już nic nie brzęczy, może trochę na dużych wybojach ale jest ok. Przy okazji chciałbym się zapytać o suport, mój ma już duży Luz i chciałbym go wymienić razem z korbą z jednym blatem, teraz posiadam suport na kwadrat i tu pytanie czy da się go wymienić na hollowtech II? i czy ta korbą z zdjęcia jest w systemie hollowtech?
pp516 Napisano 25 Sierpnia 2018 Napisano 25 Sierpnia 2018 Da się, trzeba tylko wykonać operację planowania mufy (wyrównanie) w serwisie. To na zdjęciu, na moje amotorekie oko, to jest hollowtech II.
pp516 Napisano 26 Sierpnia 2018 Napisano 26 Sierpnia 2018 Po to żeby łożysko było ustawione dokładnie prostopadle do osi suportu. Jeżeli oryginalnie jest w rowerze suport na kwadrat, to brzegi mufy nie są zwykle fabrycznie wyrównane, często są też polakierowane. Osadzenie na nich zewnętrznych łożysk, bez planowania może spowodować ich złą pracę.
PeKa86 Napisano 26 Sierpnia 2018 Napisano 26 Sierpnia 2018 Spotkałem się z takimi teoriami jedynie w sferach baśni, ale osobiście nie miałem styczności, więc nie wiem. Ja bym tam wkręcał. To nie jest żadna technologia kwantowa.
Witboj Napisano 26 Sierpnia 2018 Napisano 26 Sierpnia 2018 31 minut temu, pp516 napisał: Jeżeli oryginalnie jest w rowerze suport na kwadrat, to brzegi mufy nie są zwykle fabrycznie wyrównane, często są też polakierowane. Osadzenie na nich zewnętrznych łożysk, bez planowania może spowodować ich złą pracę. To dotyczy tylko bardzo tanich rowerów. Już w średniakach te same ramy są wykorzystywane przez producentów do składania różnych modeli z tej samej serii (praktycznie ramy różnią się kolorem. Tańsze są na kwadracie a droższe np. HT2. Wtedy nie ma żadnego problemu bo i tak każda rama jest OK, nie ważne że rower sprzedali z kwadratem czy HT1. Dlatego ja bym zakładał HT2, a jak NIE będzie dobrze to wtedy planowanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.