Skocz do zawartości

[suport] dziwny dźwięk w okolicy suportu

rada11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim. Wczoraj wymieniłem oś w tylnym kole i po złożeniu wszystkiego do kupy coś mocno hałasuje, koło sprawdzalem kręci się lekko i nie ma luzów, łańcuch też o nic nie zaczepia, jest możliwość że ten dźwięk wydaje suport?

Dodam jeszcze że nie ma znaczenia czy kręcę korba czy nie i tak brzęczy.

https://vimeo.com/286231747/description

Napisano

Problem rozwiązany, złożyłem os raz jeszcze ponieważ koło nie było idealnie po środku ramy i już nic nie brzęczy, może trochę na dużych wybojach ale jest ok. Przy okazji chciałbym się zapytać o suport, mój ma już duży Luz i chciałbym go wymienić razem z korbą z jednym blatem, teraz posiadam  suport na kwadrat i tu pytanie czy da się go wymienić na hollowtech II? i czy ta korbą z zdjęcia jest w systemie hollowtech?

Screenshot_20180825-195433.png

Napisano

Po to żeby łożysko było ustawione dokładnie prostopadle do osi suportu. Jeżeli oryginalnie jest w rowerze suport na kwadrat, to brzegi mufy nie są zwykle fabrycznie wyrównane, często są też polakierowane. Osadzenie na nich zewnętrznych łożysk, bez planowania może spowodować ich złą pracę.

Napisano

Spotkałem się z takimi teoriami jedynie w sferach baśni, ale osobiście nie miałem styczności, więc nie wiem. Ja bym tam wkręcał. To nie jest żadna technologia kwantowa.

Napisano
31 minut temu, pp516 napisał:

Jeżeli oryginalnie jest w rowerze suport na kwadrat, to brzegi mufy nie są zwykle fabrycznie wyrównane, często są też polakierowane. Osadzenie na nich zewnętrznych łożysk, bez planowania może spowodować ich złą pracę.

To dotyczy tylko bardzo tanich rowerów. Już w średniakach te same ramy są wykorzystywane przez producentów do składania różnych modeli z tej samej serii (praktycznie ramy różnią się kolorem. Tańsze są na kwadracie a droższe np. HT2. Wtedy nie ma żadnego problemu bo i tak każda rama jest OK, nie ważne że rower sprzedali z kwadratem czy HT1. Dlatego ja bym zakładał HT2, a jak NIE będzie dobrze to wtedy planowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...