Skocz do zawartości

[manetka] problem z manetką.

EnjoyEveryDay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwsza uwaga: "klikanie" przerzutką przy nieruchomym łańcuchu to proszenie się o kłopoty. Albo mozna coś wygiąć lub urwać, albo luźna linka moze sie zaplątać w manetce .

Jeśli manetka nie ciagnie linki (odkręc linkę przy przerzutce i napnij palcam,i powinienes czuć, czy manetka przy klikaniu wciąga ją lub luzuje.

Jeśli nie to trzeba rozkręcić manetkę. Tu masz filmik jak to zrobić (dla 105)

Napisano

Umyć, sprawdzić czy nic nie jest zgięte, peknięte, zatarte itp, nasmarowac i złożyć kontrolując działanie.

Choć coś mi się wydaje, ze bezpieczniej będzie dla twojej manetki jak oddasz ją do serwisu.

Ew możesz sprobować wydmuchać ją sprężonym powietrzem, przepłukać WD40 lub benzyną ekstrakcyjną, przedmuchac jeszcze raz i nasmarować olejem.

Jeśli powodem niedzialania jest syf w manetce, to może to pomóc. Jeśli coś się zacięło lub zakleszczyło, to niestety mycie nic nie pomoże.

Napisano

Raczej jakbym ją rozłożył, to najprawdopodobniej już bym nie złożył. Widziałem filmik, w którym facet spryskuje do środka jakiś środek do odtłuszczania i ten cały syf wypływa, a później czymś jeszcze spryskał, może jakimś smarem czy coś i zaczęło po kilku próbach mu działać. Może tak bym spróbował, a jeśli to bym nie pomogło to do serwisu?

Napisano
Teraz, EnjoyEveryDay napisał:

Widziałem filmik, w którym facet spryskuje do środka jakiś środek do odtłuszczania i ten cały syf wypływa, a później czymś jeszcze spryskał, może jakimś smarem czy coś i zaczęło po kilku próbach mu działać.

Jeśli to ten film który załączyłem, to facet psika WD40. Czyści i luzuje, ale właściwości smarnych nie ma za dużych. Dlatego jeśli takie mycie WD40 odblokuje mechanizm, to potem warto wlać kilka kropli lekkiego oleju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...