Skocz do zawartości

[korba] Zmiana na 175mm

Gurdziol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam okazję wymienić moją korbę Shimano FC-RS500 Black 172,5 na Ultegrę FC-6800 175mm. Obie są 50-34. Pytanie czy odczuje jakąś różnicę i czy poza ustawienim siodła coś zmieniać? 

Ultegra prawie nówka i kosztuje grilla ze znajomym ;)

Napisano

To zależy jak jeździsz i ile masz wzrostu. Jeżeli jeździsz sportowo i nie masz więcej niż 170-175 wzrostu i 80-82 przekroku to odpuść sobie, bo stracisz płynność na wysokiej kadencji. Natomiast jeżeli jesteś wyższy, albo jeździsz turystycznie to jak najbardziej, 175mm się nadaje.

Napisano

Mam 176cm, kadencje mam pomiędzy 80-85 przeważnie. Co do sportowej jazdy to raczej nie bo już za stary jedtem (40+) i za późno zacząłem przygodę z szosą. Mieszkam w rejonie Podbeskidzia tak że Żar, Kocierz i Przegibek namiętnie ujeżdżam :)

Napisano
53 minuty temu, Gurdziol napisał:

Witam,

Mam okazję wymienić moją korbę Shimano FC-RS500 Black 172,5 na Ultegrę FC-6800 175mm. Obie są 50-34. Pytanie czy odczuje jakąś różnicę i czy poza ustawienim siodła coś zmieniać? 

Ultegra prawie nówka i kosztuje grilla ze znajomym ;)

W mojej opinii trudno będzie zauważyć różnice. Jedynie wzrośnie wartość finansowa twojego roweru. Ultegra jest droższą korbą, o lepszym wykonaniu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu ‎14‎.‎08‎.‎2018 o 10:48, clavdivs napisał:

W mojej opinii trudno będzie zauważyć różnice. Jedynie wzrośnie wartość finansowa twojego roweru. Ultegra jest droższą korbą, o lepszym wykonaniu.

No i po operacji. W sumie to poza lekim obniżeniem siodełka (0,5cm) nie ma różnicy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...