Skocz do zawartości

[zmiana osprzętu] pomoc przy wyborze.

Zarzew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

majsterkuje w nocy bo żona 8-16 w pracy a w tym tygodniu ja na 2gą zmianę i mijamy się 13-21 to rower mam do dyspozycji od 22 do rana :) 

Napisano

Na tym drugim filmiku widać, jak za każdym razem linka prześlizguje się przez kombinerki i ucieka do góry :) Trzeba było ją napiąć i dokręcić :) 

Patrząc na to, jak się przycina to może faktycznie lepiej wydać 30zł na nową przerzutkę niż reanimować tą. 

A tutaj rzut z góry - widać, że byłaby mocno odkształcona

Zastanawiałem się, czy to nie jest jakaś pseudo prowadnica :)

Napisano

oki doki. to odewe się jak juz wszystko nowe poskręcam i będę wtedy regulował jak Pan Bóg przykazał przy okazji całość się wyczyści bo trochę obciach. Tutaj jeszcze zdejme przerzutkę i postaram się ją jakoś dobrze najpierw odtłuścić a potem nasmarować może coś się rozrusza :) 

Napisano

Przerzutka do wymiany, jeśli nei da jej się rozruszać. Zauważyłem, że jeden ogranicznik masz wykręcony na max ( śruby h i l ) ten który odpowiada za najmniejszą koronkę, a drugi - ten, który odpowiada za największy blat masz wkręcony na max. Wykręcenie drugiej śruby spowoduje, że zasięg przerzutki będzie większy - wózek wychyli się dalej od ramy. Przy tak wkręconej śrubie to nawet na największy blat byłby problem wrzucić.

Przerzutkę dobierasz pod korbę ( chodzi o ilość zębów na niej - np. 42/32/22 czy 48/38/28, 44/32/22  itp. ) Jak już wiesz jakie stopniowanie ma korba to jeszcze średnica ramy w miejscu mocowania przerzutki ( są trzy - 28,6   31,8   i 34,9 mm ) oraz ciąg linki ( tu widać, że masz górny ).

Żeby było ciekawiej to przy wyborze/zmianie   korby trzeba pamiętać o długości osi suportu ( dla korby truvativ fived na 99 % będzie to 113 mm, czyli dość krótki suport - te korby które wymieniłeś nie nadają się do tak krótkiej osi suportu. Trzeba go zmierzyć, dla pewności,  po zdjęciu korb )

Napisano

ok suport się sprawdzi tylko polecił mi ktoś z pierwszych postów suportsuport: BB-UN26 123mm do tego korba: FC-M311 (42x32x22) oraz przerzutki przód: FD-M313 (dobierz średnicę obejmy do rury pod siodłowej)no i przerzutka tył tylko tourney tx300 Taki zestawik idzie do mnie fakt z allegro bo ciut taniej niz w sklepach ktore miałem pod ręką. tutaj będzie suport dłuższy ale nie widzę problemu żeby zamówić kolejny na mniejszy wymiar. a ten zostanie do mojego roweru :)

Ilość zębów na blacie dopiera się pod przerzutkę i miałem wysłać zdjęcie przerzutki to pomógł by ktoś dobrać tą ilość. Czy nadal pomoc jest aktualna? 

Napisano

jakis łańcuch do tego zestawu ktoś coś poleca? Czy swój stary założyć? W zasadzie na dobieraniu łańcucha mam zerową wiedzę a myślę, że chyba ten na spinki lepszy bo łatwiej go zdjąć do smarowania czy czyszczenia. nie taki zakuwany. ale posłucham rady doświadczonych

Napisano

Jeśli kaseta nie jest zbyt mocno zużyta to przyjmie nowy łańcuch, jeśli jest jednak za bardzo zużyta to nowy będzie przeskakiwał. Etap przed przeskakiwaniem ( stan pośredni ) to chrobotanie nowego po starej kasecie. Etap pośredni to po 100 km łańcuch się ułoży. Jeśli zaś będzie przeskakiwał to kaseta również do wymiany, Łańcuch na 8 sp. polecam kmc x 8.93  lub  x8.99 ( różnią się tylko powłoką antykorozyjną )

/edit

Nowy łańcuch i tak będzie zbyt długi ( czy to 112,114,116 ogniw ) trzeba będzie go skrócić do ( strzelam na oko ) 106-8 ogniw.

Możesz oczywiście zostać przy starym łańcuchu jeśli wszystko ok.

Napisano

Do 7 rzędowej kasety ten sam łańcuch? 

oki doki już szukam. może coś w Łodzi znajdę to nie będę zamawiał. Jak poskładam to oczywiście dam zdjęcia czy dobrze poskręcane zanim zacznę regulację. Kupa materiału w postach wyżej przyda się jak nie wiem co. 

Kaseta nie jest stara była kupowana razem z kołami ale tak myślę to ma najechane do 10tyś km ale obstawiał bym około 6 bo zmieniałem koła jakoś na święta dwa lata temu tak mi świta coś w głowie. Stary łańcuch jest od hoho i na tej kasecie nie przeskakuje i nie zauważyłem by chrobotał. Ok jak mówisz że się ułoży nowy na średniostarej kasecie to ok. 100km to tydzień czasu :) 

W łodzi nic nie znalazłem ale na aledrogo jest coś takiego:

https://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-99-5-8-rzedowy-116-ogniw-i6009721958.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...