Zarzew Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Napisano 8 Sierpnia 2018 majsterkuje w nocy bo żona 8-16 w pracy a w tym tygodniu ja na 2gą zmianę i mijamy się 13-21 to rower mam do dyspozycji od 22 do rana
Eazy Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Na tym drugim filmiku widać, jak za każdym razem linka prześlizguje się przez kombinerki i ucieka do góry Trzeba było ją napiąć i dokręcić Patrząc na to, jak się przycina to może faktycznie lepiej wydać 30zł na nową przerzutkę niż reanimować tą. A tutaj rzut z góry - widać, że byłaby mocno odkształcona Zastanawiałem się, czy to nie jest jakaś pseudo prowadnica
Zarzew Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Napisano 8 Sierpnia 2018 oki doki. to odewe się jak juz wszystko nowe poskręcam i będę wtedy regulował jak Pan Bóg przykazał przy okazji całość się wyczyści bo trochę obciach. Tutaj jeszcze zdejme przerzutkę i postaram się ją jakoś dobrze najpierw odtłuścić a potem nasmarować może coś się rozrusza
SoloTM Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Przerzutka do wymiany, jeśli nei da jej się rozruszać. Zauważyłem, że jeden ogranicznik masz wykręcony na max ( śruby h i l ) ten który odpowiada za najmniejszą koronkę, a drugi - ten, który odpowiada za największy blat masz wkręcony na max. Wykręcenie drugiej śruby spowoduje, że zasięg przerzutki będzie większy - wózek wychyli się dalej od ramy. Przy tak wkręconej śrubie to nawet na największy blat byłby problem wrzucić. Przerzutkę dobierasz pod korbę ( chodzi o ilość zębów na niej - np. 42/32/22 czy 48/38/28, 44/32/22 itp. ) Jak już wiesz jakie stopniowanie ma korba to jeszcze średnica ramy w miejscu mocowania przerzutki ( są trzy - 28,6 31,8 i 34,9 mm ) oraz ciąg linki ( tu widać, że masz górny ). Żeby było ciekawiej to przy wyborze/zmianie korby trzeba pamiętać o długości osi suportu ( dla korby truvativ fived na 99 % będzie to 113 mm, czyli dość krótki suport - te korby które wymieniłeś nie nadają się do tak krótkiej osi suportu. Trzeba go zmierzyć, dla pewności, po zdjęciu korb )
Zarzew Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Napisano 8 Sierpnia 2018 ok suport się sprawdzi tylko polecił mi ktoś z pierwszych postów suportsuport: BB-UN26 123mm do tego korba: FC-M311 (42x32x22) oraz przerzutki przód: FD-M313 (dobierz średnicę obejmy do rury pod siodłowej)no i przerzutka tył tylko tourney tx300 Taki zestawik idzie do mnie fakt z allegro bo ciut taniej niz w sklepach ktore miałem pod ręką. tutaj będzie suport dłuższy ale nie widzę problemu żeby zamówić kolejny na mniejszy wymiar. a ten zostanie do mojego roweru Ilość zębów na blacie dopiera się pod przerzutkę i miałem wysłać zdjęcie przerzutki to pomógł by ktoś dobrać tą ilość. Czy nadal pomoc jest aktualna?
SoloTM Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Taki zestaw będzie pasował do siebie ( suport do korby ), wszytsko bedzie ok. Cytat
Zarzew Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Napisano 9 Sierpnia 2018 jakis łańcuch do tego zestawu ktoś coś poleca? Czy swój stary założyć? W zasadzie na dobieraniu łańcucha mam zerową wiedzę a myślę, że chyba ten na spinki lepszy bo łatwiej go zdjąć do smarowania czy czyszczenia. nie taki zakuwany. ale posłucham rady doświadczonych
SoloTM Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Jeśli kaseta nie jest zbyt mocno zużyta to przyjmie nowy łańcuch, jeśli jest jednak za bardzo zużyta to nowy będzie przeskakiwał. Etap przed przeskakiwaniem ( stan pośredni ) to chrobotanie nowego po starej kasecie. Etap pośredni to po 100 km łańcuch się ułoży. Jeśli zaś będzie przeskakiwał to kaseta również do wymiany, Łańcuch na 8 sp. polecam kmc x 8.93 lub x8.99 ( różnią się tylko powłoką antykorozyjną ) /edit Nowy łańcuch i tak będzie zbyt długi ( czy to 112,114,116 ogniw ) trzeba będzie go skrócić do ( strzelam na oko ) 106-8 ogniw. Możesz oczywiście zostać przy starym łańcuchu jeśli wszystko ok.
Zarzew Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Napisano 9 Sierpnia 2018 Do 7 rzędowej kasety ten sam łańcuch? oki doki już szukam. może coś w Łodzi znajdę to nie będę zamawiał. Jak poskładam to oczywiście dam zdjęcia czy dobrze poskręcane zanim zacznę regulację. Kupa materiału w postach wyżej przyda się jak nie wiem co. Kaseta nie jest stara była kupowana razem z kołami ale tak myślę to ma najechane do 10tyś km ale obstawiał bym około 6 bo zmieniałem koła jakoś na święta dwa lata temu tak mi świta coś w głowie. Stary łańcuch jest od hoho i na tej kasecie nie przeskakuje i nie zauważyłem by chrobotał. Ok jak mówisz że się ułoży nowy na średniostarej kasecie to ok. 100km to tydzień czasu W łodzi nic nie znalazłem ale na aledrogo jest coś takiego: https://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-99-5-8-rzedowy-116-ogniw-i6009721958.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.