Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana na nowy

Wixser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

0_0_productGfx_e6f69f5f1b175872804d65014

Ta obręcz jest wysoka na 30 mm, poprzednia 20 mm, jeśli z przodu masz taką samą jak z tyłu ( aktualnie ) to lepiej wizualnie będzie się prezentować porównywalnej wysokości jak przód i będzie to chyba ta niższa 20 mm. Co do piasty novateca to nie mam za wiele doświadczenia z tymi piastami, zawsze byłem konserwatywny w kwestii piast ( shimano ). Częsci do nich są ogólno dostępne, trochę tańsze. ( nawet całą piastę można kupić i wymieniać co trzeba ).

Napisano

Teoretycznie jak bym kupił tą tańszą to zamiast przerzutki alivio kupił bym deore. Z przodu mam inną obręcz bardziej płaską nawet nie wiem jaka bo nic na niej nie jest napisane :) Tą z tyłu kiedyś wymieniałem dlatego jest inna. Chociaż też mam zamiar zmienić przednie koło ale to jak będzie dostępnych więcej wolnych środków :)

Ew. kupił bym taki komplecik https://allegro.pl/kola-28-wzmacniane-shimano-t3000-8-9-10s-cz-i7222316441.html?fromVariant=7222303224

Napisano

Przerzutki nie kupuj w wersji shadow tylko normalną. Różnicy pomiędzy deore a alivio raczej nie poczujesz, lepiej w przyszłości na manetki zbierać. Tak na marginesie to masz teraz 7 biegów z tyłu, jakie manetki/klamkomanetki planujesz ?

Napisano

Tam mam aktualnie 7. Manetki planuję z grupy shimano alivio. Myślałem nad klamkomanetkami ale nie dawno wymieniłem hamulce na alivio i zakładałem nowe klamki od kompletu. Więc trochę mało się opłaca chyba :D Między przerzutką shadow a bez jest 10zł Do deore ok 30zł musiał bym dołożyć :) 

Napisano

Klamki jakie kupiłeś ? Shimano? Jeśli planujesz 8 biegów z tyłu to manetek wymieniać od razu nie musisz. Możesz wyregulowac na kasecie ósemce albo od 2-8 albo 1-7.

Napisano

Dobre manetki to od deore w górę, szukaj używanych na olx, czasami zdarzają się okazje w bdb stanie poniżej 100 pln ( od 50 plln ) za komplet ( choć tak naprawdę potrzebujesz tylko prawej ) Najlepiej celowac w używane sl-m570, 571, 580, 750,751,760 ( wszystko deore lx i xt ) a z deore od sl-m510 w górę każdy sl-m5xx. Tylko za 400 pln kupić koło, kasetę, łańcuch, manetki( ę) przerzutkę tylną, pewnei pancerze, linki... będzie super cięzko ;)

Napisano

Manetki SHIMANO Deore SL-M590 w tym sklepie co chce kupić są 20zł droższe od alivio. Kaseta, przerzutka, manetka, łańcuch (chociaż łańcuch mam nowy kupiony na wiosnę) wszystko grupa alivio wychodzi mi ~290zł + jak bym kupił to koło z piastą shimano to wychodzi ok 400zł gdybym wybrał przerzutkę i manetkę deore wyjdzie mnie to ok 440zł + jeszcze pancerze i linki. 

Napisano

580 w odróżnieniu od 570/571 mają two way release czyli palcem wskazującym redukujesz nie tylko pociągając do siebie, ale też odpychając od siebie. Taki detal. Działają bardzo dobrze.

Napisano

Nowe alivio sl-m4000 też ma 2 way release, ale jakościowo to sl-m580 biją je na głowę. Jeśli juz masz klamki osobno to nie szedlbym w klamkomanetki. St-m510/530 to nawet taniej niż 100 można kupić.

No chyba, że masz jakiś plan co zrobić z obecnymi klamkami to wtedy minimum st-m570/571 a najlepiej st-m750/751. Jak będziesz polować to za 150 pln znajdziesz, może nie od razu. ( st-m750 )

Napisano

Dobra to przerzutkę brać bez tego shadow czyli Shimano RD-T4000. Manetki najlepiej deore sl-m580/m590. Kasetę biorę alivio 11-32 najprawdopodobniej. Koło jednak to tańsze na piaście shimano :)

Napisano
23 minuty temu, SoloTM napisał:

St-m510/530 to nawet taniej niż 100 można kupić.

Zgadza się. Nie tak dawno kupowałem nowe, (leżaki magazynowe) Shimano Deore SL-M510 za 99 zł.

Napisano

Kurcze zastanawiam się jeszcze jak z tą korbą. Dziś ktoś mi powiedział że korba od zestawu 7 rzędowego nie będzie współpracować z 9 rzędowym. Da się to jakoś sprawdzić/zweryfikować? 

Napisano

Będzie pracować, a jaką masz korbę ? 7 rzęd to tak samo jak 8 rzęd ( szerokość łańcucha ) dopiero 9 rzęd jest węższy, ale to działa ( no chyba, że korbę masz najtanszą, chińską, budżetową  to może być nieciekawie )

Napisano

Zapytam się jeszcze o korbę i suport. Lepiej wybrać suport Octalink czy Hollowtech. Bo korby alivio są dwie wersje i nie wiem która była by lepsza. Octalink wyjdzie o jakieś 50/70zł taniej. Chyba że może jeszcze coś innego ew. tańszego :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...