Skocz do zawartości

[Korba, przerzutka przednia] Czy przerzutka będzie współpracować z większymi blatami

Kuba001

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy przerzutka przednia według producenta kompatybilna z korbą 42/34/24T będzie pasowała do korby 48-38-28T? Mam aktualnie korbę kompatybilną z przerzutką i chcę ją wymienić na tę drugą, będzie duża różnica w jeździe? Jeżdżę głównie po szosie.

Napisano

Nie będzie to dobrze działać, przerzutka która pracuje z korbą 42/34/24, czyli pojemność 18 t, środek-góra 8 t, to w zasadzie wyklucza 48/38/28 ( pojemność 20 t, środek-góra 10 t ). Jako tako, raczej nieciekawie pracowałoby to z korbą 42/32/22 ale 48/38/28 to już będzie porażka. Spróbuj, ale licz się z wymianą, na 99 %.

Napisano
Tourney FD-TX51-3 7/6 3 48T 20T 10T
Tourney FD-TX51-6 7/6 3 48T 20T 10T

Śmiga bez problemów ale przerzutka dedykowana powinna mieć 22 t pojemności oraz różnica środek -góra 12 t. Lepiej to działa od takiej jak Twoja ( 20 t i różnica 10 t ). W niektóych przypadkach, wcale nie rzadko, taka przerzutka o pojemności 20 i rożnicy 10 blokuje się przy wrzucaniu środek - góra, albo pod obciążeniem dłużej, nie tak miękko wrzuca po prostu.

Napisano

Prawda, teraz mam M590 i faktycznie chodzi bardziej płynnie, chociaż do TX51 też nie miałem zastrzeżeń, a zrobiła z obecną korbą koło 1600km. Ani razu nie zdarzyło mi się, żeby łańcuch się zaklinował. No, ale ja nie jeżdżę w hardym terenie, wtedy pewnie byłyby większe problemy.

Napisano

Myślałem na korbą Shimano Altus FC-M311 48T i przerzutką Shimano FD TZ31 (aktualnie mam Shimano Tourney TZ30 ) i chciałbym się upewnić czy na pewno mam mocowanie down swing i górny ciąg linki oraz czy wszystko będzie do siebie pasowało (nie kolidowało w jakiś sposób z tylną cześcią napędu).
Pozdrawiam :D 

11355236.jpg

Napisano

Rama decyduje o ciągu, górny czy dolny - w Twoim przypadku musisz mieć górny, natomiast czy down swing czy top swing to już dowolnie możesz kupić. Jedyne na co musisz patrzeć to średnica ramy w miejscu mocowania przedniej przerzutki, ( są trzy - 28,6 mm, 31,8 mm oraz 34,9 mm )  ciąg ( Ty masz górny ) oraz pojemność i stopniowanie  przerzutki do korby dobierasz. Przy 48/38/28 a 42/34/24 będzie duża różnica.

Jeśli zmieniasz korbę to patrz, żeby była pod suport o długości osi jaką masz w rowerze ( fc-m311 jest pod 122,5 mm ) .

/edit

niektóre przerzutki mają uniwersalny ciąg ( i górny i dolny ) po prostu tak są zaprojektowane, że linkę można poprowadzić z dołu i z góry, podobnie z średnicą mocowania, często stosowane są fabryczne tuleje redukcyjne i przerzutka oryginalnie np. jest pod 34,9 ale ma w sobie tuleje ( podkładki )  dzięki którym można założyć ją do ramy 31.8 ( to zawsze jest opisane jeśli taką możliwość ma ).

Napisano

Myślę, że mam 123mm, na stronie Kross'a nie ma podanego dokładnego modelu suportu ani korby, ale chyba raczej poczekam na klucze i wtedy się upewnię. Stwierdziłem, że wybiorę FD-M313, bo nie spojrzałem i Tourney o którym pisałem wcześniej ma ciąg dolny.
Dzięki wielkie za pomoc :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...