Skocz do zawartości

[Nowy napęd] do codziennej jazdy

Adochan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam dobrego napędu do codziennej jazdy do pracy 3x9. Manetki, kasetę, korba, i przerzutki 500_800 zł. Z roweru mi zostały rama, koła 28   

Napisano

Chcesz korbę typowo trekingową np. 48/38/28 lub 48/36/26 czy mniejszą  44/32/22. Teren płaski czy górki po drodze ? Klamki hamulcowe, szczęki hamulcowe masz? Łańcuch również trzeba kupić ? Jakiś suport się ostał ? Ciąg górny czy dolny przedniej przerzutki, jaka średnica ramy w miejscu jej mocowania? Sam będziesz składał czy oddasz do serwisu który skasuje za montaż ?

Napisano

Jeżeli do pracy i koniecznie 3x9 to chyba najlepiej się sprawdzi SRAM X4 jako odpowiednik Alivio. Lub wyżej X5.

Za te pieniądze nieporównywalnie lepiej to chodzi niż coś od shimano. 

Napisano
8 godzin temu, SoloTM napisał:

Chcesz korbę typowo trekingową np. 48/38/28 lub 48/36/26 czy mniejszą  44/32/22. Teren płaski czy górki po drodze ? Klamki hamulcowe, szczęki hamulcowe masz? Łańcuch również trzeba kupić ? Jakiś suport się ostał ? Ciąg górny czy dolny przedniej przerzutki, jaka średnica ramy w miejscu jej mocowania? Sam będziesz składał czy oddasz do serwisu który skasuje za montaż ?

Myślałem o korbie 44/32/22 teren w miarę płaski chodzi bardziej o jazdę do pracy z roweru została tylko rama, kierownica  widelec, sztyca i siodełko, i koła 28. Sam będę składał. Klamki i szczeki są alivio.

Napisano

https://www.olx.pl/oferta/klamkomanetki-deore-st-m510-3x9xt-slx-stx-alivio-rs-rst-avid-magura-CID767-IDwee1f.html#1a33eda3be

Zadzwoń/napisz  do niego, powiedz że szukasz w bdb stanie manetek 3x9  ( ewentualnie klamkomanetek  - bo same manetki potrafią kosztować tyle co klamkomanetki ) przerzutki tył ( podaj zakres przewidywanej kasety, bo jeśli 11-32 to można śmiało przerzutkę pod 8 biegów zastosować jakąś pancerną  rd-m739, jeśli 11-34 to już dziewiątkowa rd-m750 lub rd-m571 ) przerzutki przód, ( podobnej klasy co tylne i podaj średnicę ramy i ciąg ) Korbę pod 9 biegów 44/32/22 ( podobnej klasy co przerzutki ) do tego suport a może nawet kasetę i łańcuch jeśli ma w bdb stanie. I niech sam szuka w swoich częściach co ma - niech zaproponuje zestaw. Podkreśl, że szukasz w db+/bdb stanie ( nie kolekcjonerskim, ale do jazdy ) Jeśli taki zestaw znajdzie - to popatrzymy co ma w jakiej cenie. ( powinno być sporo taniej niż nowe alivio/acera )

Opcja druga to nowe wszystko ( ale niższych grup i o często mniejszej jakości/trwałości i kulturze pracy ) no i droższe jednak niż opcja nr 1.

/edit

Potrzebujesz mniej więcej to co jest w tym rowerze : ( poza ramą, kołami, szczękami hamulcowymi   i widelcem )

https://www.olx.pl/oferta/rower-caly-deore-lx-rock-shox-jettxt-stx-avid-sr-bomber-CID767-IDiPc7N.html#d7f61234b8

Napisano
7 godzin temu, EhnatoX napisał:

Jeżeli do pracy i koniecznie 3x9 to chyba najlepiej się sprawdzi SRAM X4 jako odpowiednik Alivio. Lub wyżej X5.

Za te pieniądze nieporównywalnie lepiej to chodzi niż coś od shimano. 

A czy napęd sram i manetki można połączyć z np korba alivio 4060 44/32/22 

Napisano
22 godziny temu, Adochan napisał:

A czy napęd sram i manetki można połączyć z np korba alivio 4060 44/32/22 

Przerzutka x4 tył manetki x4 sram jaka przerzutka przednia i korba 

Napisano

Do dziewięciu przełożeń z tyłu musi chyba być manetka Sram X5. Nie widziałem triggera X4 9 speed. Badam temat, ponieważ też będę za jakiś czas montował 3x9 i z tego co ja wiem (a jak na razie wiem mało więc jeśli się mylę to proszę poprawić) to potrzeba i przerzutkę X5 i manetkę X5, żeby szło wrzucać 9 przełożeń.

Napisano

Zastanawiam się tez nad x4 z tyłu manetki x4 ale nie wiem jaka  przerzutka i korba by pasowała do przodu . Czy np cos z shimano 

Napisano

Albo seria deore M590 od shimano. Podane niżej ceny są za nowe komponenty.

K-manetki - ST-M590 +-140zł

Korba FC-M590 (44/32/22) +-325zł (z suportem)

Zmieniarka tył RD-M591 - 135zł

Przód FD-M590 +- 50zł

Kaseta - to już zależy od potrzeb. Ja w takim secie mam 11-28.

Napisano
17 godzin temu, Batman napisał:

Do dziewięciu przełożeń z tyłu musi chyba być manetka Sram X5. Nie widziałem triggera X4 9 speed. Badam temat, ponieważ też będę za jakiś czas montował 3x9 i z tego co ja wiem (a jak na razie wiem mało więc jeśli się mylę to proszę poprawić) to potrzeba i przerzutkę X5 i manetkę X5, żeby szło wrzucać 9 przełożeń.

Manetki X5, ale przerzutka X4 obsługuje 9 przełożeń https://www.sram.com/sram/mountain/products/x4-rear-derailleur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...