Skocz do zawartości

[automat] sram x4 źle chodzi

Suchy95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z automatem sram x4. Kaseta 8 biegów manetka 8 i teraz 9 problem ten sam. 

Mianowicie zakres biegów jest tylko 6 stopni np od 1 do 6 lub 3 do 8

Pierwsze biegi zmienia ładnie kolejne od połowy trzeba dwa razy nacisnąć aby zmienił się bieg o jeden 

• Mod Team
Napisano
2 minuty temu, Suchy95 napisał:

problem z automatem sram x4

Sram robi automatyczne przerzutki? Nie wiedziałem.

2 minuty temu, Suchy95 napisał:

Kaseta 8 biegów manetka 8 i teraz 9 problem ten sam.

W końcu co ma ile biegów? Kaseta 8 , a manetka 9? 

Nagle się tak zaczęło dziać czy może coś zrobiłeś?

Napisano

Kaseta ma 8, a manetka ma 9, wcześniej miał 8 biegowa manetka i było to samo, problem ten mam odkąd założyłem sram x4, w żaden sposób nie mogę go wyregulowac, gdy ustawie śruba L tak aby był bieg pierwszy wtedy ta śruba blokuje przerzutke gdy włączam bieg najwyzszy 7,8 i nie wchodzi zatrzymuje się na 6. Gdy śrubki wykrece nadal mam tylko 6 przełożeń 

Wcześniej miałem shimano altus i było w miarę ok 

• Mod Team
Napisano

Sprawdzałeś czy masz prawidłowo przykręconą linkę? W sramach linka może biec inaczej niż w shimano. Linka przy przerzutce ma być przykręcona tak, aby cięgno było pod śrubką.

Pomijam już ,że manteka z 8 biegami nie będzie prawidłowo obsługiwać kasety 9-cio rzędowej.

Napisano

Miałem manetke 8 biegowa też było to samo. 

Tak kaseta i manetka shimano przerzutka sram. 

Ale mój kolega ma tak samo, manetka shimano kaseta shimano i też sram x4 a wszystko ładnie mu działa 

Napisano

Manetka shimano 8sp i 9 sp nie obsłuży przerzutki SRAM, bo ma inny ciąg linki. Jedyna opcja, żeby takie coś zadziałało to manetka shimano 10sp (no i taka kaseta). Przy 8 rzędach nie ma szans, a jeśli działa u Twojego kolegi to albo coś pomijasz, albo to cud:sorcerer:

• Mod Team
Napisano

Jak masz linkę w takim stanie jak na zdjęciu i tak podpiętą, to nie dziw się ,ze to źle działa. Jak już koledzy napisali manetka 9 sp Shimano plus Sram X4 na kasecie 8 sp nie ma prawa dobrze działać. 

Napisano

Linka kupiona w dniu robienia zdjęcia, po prostu podczas tyłu prób ustawiania się tak zniszczyła więc radzę takie komentarze dla siebie zachować 

• Mod Team
Napisano
Godzinę temu, Suchy95 napisał:

radzę takie komentarze dla siebie zachować 

Mam dużo umiejętności ,ale wróżenia jeszcze nie opanowałem. A jak nie posłucham owej rady to co się stanie?

Wyluzuj trochę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...