Skocz do zawartości

[Korba] Shimano FC-M771-K - problem z wymianą

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zauważyłem, że w moim zakupionym, używanym rowerze, na średnim blacie brakuje dwóch zębów i generalnie ten blat nie wygląda dobrze.

Postanowiłem go wymienić, osiągalność tego elementu jest mała, w sklepie bikestacja zaproponowali mi abym zakupił blat SRAM Truvativ 36T, że będzie w ogóle dobrze etc., jestem laikiem w temacie - zaufam profesjonalistom ;).

Otrzymałem pierwsze co to rzuciło mi się w oczy, że to zębatka dla systemów 2X10 - ja mam 3x9, no nic idę do garażu wymieniać i zobaczę. Po zainstalowaniu zauważyłem te szczeliny przy "gnieździe blatu" widoczne na zdjęciu.

https://drive.google.com/open?id=15ZnyFkNtCGzxpPmUJ95P2CwHeLV4y1s8

https://drive.google.com/open?id=1JJt-NFax9oB2wl8nIjgIErwNOm7tETFF

https://drive.google.com/open?id=1Lzv_UNyLTrRT80EdaFKCpyLOzbgs_zJt

W końcu pozostawiłem stary blat którego puki co nie będę używał i założyłem nowy łańcuch hg93, zdecydowałem, że dowiem się co o tym myślą bardziej doświadczeni. Z roweru puki co korzystam bardzo okazyjnie i raczej rekreacyjnie.

Proszę o wasze opinie:

czy to w ogóle dobry bardzo zły pomysł aby mieszać blaty różnych producentów?

czy te szczeliny są akceptowalne? Śrubunek jest aluminiowy - wnioskuje po wadze i strukturze materiału, czy te 4 śruby to wytrzymają?

Czy ten blat będzie dobrze pracował z łańcuchem hg93?

Czy z tym blatem będzie wystarczająco działało wrzucanie łańcucha na duży blat?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Śruby tak czy inaczej muszą utrzymać tarczę, przyleganie tarczy do pająka nie jest niezbędne, choć wskazane w celu uzyskania współosiowości, Kupując częśco różnych producentów trzeba się liczyć z tym, że nie będą w 100% kompatybilne.

Nie zapomonaj, że tarczę trzymają nie tylko śruby, a raczej tarcie między powierzchnią tarczy a pająka, jeśli śruby są odpowiednio dokręcone tarcie będzie wystarczające.

Jeśli chodzi o tarcze Shimano to mają specjalne pini i wycięcia współpracujące z łańcuchem w celu poprawy szybkości i precyzji zmiany biegów, na ile odczuwalny będzie ich brak to już indywidualne odczucie ....

Mniejsza będzie zapewne też trwałość tej tarczy, tarcza Shimano ma zęby stalowe ...

• Mod Team
Napisano
28 minut temu, smog napisał:

w sklepie bikestacja zaproponowali mi abym zakupił blat SRAM Truvativ 36T, że będzie w ogóle dobrze etc., jestem laikiem w temacie - zaufam profesjonalistom ;).

Nazwa sklepu i profesjonalizm wzajemnie się wykluczają. Co potwierdza fakt ,że sprzedali Ci blat do 2x10 do 3x9. Jeśli się nie mylę to blaty do 2x10 mają nieco inne odsadzenie i może być zakłócona linia łańcucha.

Napisano

Witam ponownie,

Dzięki za szybki odzew!

Wnioskuję z Waszych odpowiedzi, że generalnie tragedii nie ma, choć to mało poprawne rozwiązanie.

W związku z tym, że na rowerku mogę jeździć niestety dość sporadycznie i to będzie tylko przejażdżka z dziećmi bądź z żonką więc ten blat - nietrafiony, wystarczy, bo ścigać się nie będę.

Temat do zamknięcia.

Jeszcze raz dzięki za szybkie i pomocne odpowiedzi.!

Pozdrawiam

Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...