Skocz do zawartości

[Korba, kontuzje] Korba Race Face Ride - obtarcia kostki.

davos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Próbowałem się przyzwyczaić, ale dziś po tym jak już mi prawie odpadł strup na kostce (jeździłem więcej szosą niż mtb), zawadziłem znowu.
Poniżej link do zdjęcia korby, tam gdzie normalne korby mają wgłębienie (na osi, która wchodzi w suport), ta ma wystające ostre kółko. Przy luźnej jeździe nie stanowi to problemu, bo dystans mięzy kostką a tą ostrą krawędzią jest około 5-10mm, przy agresywnej jeździe, w trudnym terenie w zasadzie nie ma wyjazdu, żebym nie zawadził kostką o to cholerstwo. Dla projektanta tego wynalazku powinno być jakieś specjalne miejsce w piekle...

Z tego co przeszukałem internety, nie tylko ja mam z tym problem ale niestety nie znalazłem rozwiązania. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Nienajtańsze rozwiązanie to wymienić to badziewie na jakiegoś SLX/XT? Dla uzupełnienia: pedały PD-M520, problem istnieje zarówno w butach SPD turystycznych jak i "sportowych".

https://image.ceneostatic.pl/data/products/47731486/i-race-face-ride-xc-24-32-42-10-speed-czarny.jpg

Napisano

Załączam graficzki. W Shimano ten element jest schowany. Jak patrzymy na korbę od góry, to ten element jest wystający, w shimano, jest on we wgłębieniu. To jest dokładnie miejsce gdzie obcieram kostką. Na dodatek, jak widać, to cholerstwo ma ostre krawędzie. Na drugim obrazku jak to wygląda normalnie a jak w mojej korbie (czerwone).

Na razie przesunąłem na maxa blok spd w bucie (było jeszcze z tej strony ze 2mm luzu). @SoloTM to co podesłałeś, rozwiązałoby problem, ale obawiam się jednak, że nogi będą za szeroko. Temat pewnie nie doruszenia bez wymiany. Chyba kwestia zbieżności długości mojej stopy i wypadania kostki w tym miejscu z nieprzemyślaną konstrukcją dla osób z małymi stopami. Może sobie to okleję jakąś gumką/korkiem, czymś co w sytuacji krytycznej zamortyzuje uderzenie. Potem zajechać napęd i wymienić z radością na nowy.

crank.png

rfvshi.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...