Skocz do zawartości

[napęd] Regulacja przedniej przerzutki nie działa - Shimano Sora

q1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem z przednią przerzutką (przerzutka jest nowa tzn. ma przejechane ok 200-250km), że kręcąc śruby H oraz L w dowolne strony nie przynosi to żadnego efektu - przerzutka ani drgnie w skrajnych położeniach, przez co nie mogę sobie poradzić z obcieraniem.

Oglądając filmy w sieci to spodziewałem się jednak że będzie się ruszać. Przerzutka to Shimano Sora. Dlaczego tak może się dziać?

• Mod Team
Napisano

Bo śruby L i H nie są do kręcenia a do regulacji ;) wrzuć na 1 w korbie odkręć linkę, zakręć śruba L a gwarantuje ci że klatka przerzutki się ruszy. Analogicznie wrzuć na 2 bieg, napnij linkę, zakręć śruba H i tez zauważysz ze sie ruszy. 

Ogólnie z nową sora miewałem problem regulacyjny ... i nie bardzo dało sie z tym walczyć. Ot Logiczne podejście do ustawiania nie działało. Jak by manetka ciągnęła złą ilość linki. 

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Z samym przerzucaniem u mnie nie ma żadnego problemu - zrzuca jak i wrzuca wydaje się prawidłowo. Jeśli dobrze rozumiem to śruby wykręcone praktycznie do końca powinny dać efekt, że przerzutka wychyli się maksymalnie z obydwóch stron, tak? I problem obcierania powinien ustać, tak? A czy odkręcenie linki jest wymagane w przypadku śruby L? Wogóle, która śruba to L a która H (standardowo od ramy H?), bo u mnie nie są oznaczone, probówałem eksperymentalnie obydowama na górym blacie jak i dolnym ale wózek przerzutki ani drgnie.

Może te śruby powinny być jakoś zresetowane, albo coś, np. przy odkręconej lince wkręcone do połowy czy coś i dopiero wtedy napinać linke, czy to nie ma żadnego znaczenia?

• Mod Team
Napisano
23 godziny temu, q1980 napisał:

Jeśli dobrze rozumiem to śruby wykręcone praktycznie do końca powinny dać efekt, że przerzutka wychyli się maksymalnie z obydwóch stron, tak?

Owszem.

A czy odkręcenie linki jest wymagane w przypadku śruby L?

Niestety ... co ci da odkręcenie śruby regulacyjnej, jak klatka będzie trzymana przez napiętą linkę?

Wogóle, która śruba to L a która H (standardowo od ramy H?),

Nie ma na to odpowiedzi, bo to zależy od konstrukcji przerzutki, ale są podpisane. Jak nie widać to pozbądź się syfu z góry. W klasycznym układzie :

- najbliżej ramy to L jeżlei mamy dowswing

- najbliżej ramy to H jeżeli mamy topswing.

- w nowszych przerzutkach to już rożnie bywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...