ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Cześć, otóż mam problem i liczę na waszą pomoc. Dostałem stary rower, ktory szwagierka dostala na komunie i byl on niezbyt kompletny. Kupilem dziś tarcze centerlock i mam nadzieje jej nie wymieniac na tą imbusiarską ;p Patrząc na to co mam na piaście, a na to jakie mocowanie oferuje nowa tarcza jest mały kłopot. Liczyłem, ze tarcze wkrece jakos na ten gwint, ale pojechalem na spontanie i kupilem bez zapoznania sie z konstrukcją. Powiedzcie, ze tam brakuje jakieś nasadki czy czegos
MMMAAACCC7 Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Tak, były, chińskie marketowe, specjalne chińskie patenty, gdzie przednia piasta pod tarcze, po przeplocie może robić za tylną pod wolnobieg. Nie, nie kupisz ani nie zamontujesz do tego cuda tarczy centerlock, bo nawet jeśli wyhaczysz skądś ten nakręcany adapter, to rozstaw śrub jest inny niż normalne 6 śrubowe połączenie. Krótko mówiąc-wtopiłeś.
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Jaka padoochaaa. Teraz pozostaje kupić nowe koło.... Rozumiem, ze pod moje hamulce "FLAME" bo tylko to jest na nich napisane, bedzie pasować kazde koło ?
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 http://allegro.pl/piasta-rower-przod-hamulec-tarczowy-6otworow-31314-i7335906772.html#imglayer Takiego cuda które jest nakręcone na gwint Ci brakuje. Potem zwykłej najtańszej tarczy na 6 śrub. Obejdź sklepy rowerowe i popytaj, może mają takie tarczez adapterem używane w "złomowym" kartonie. Powinni.
MMMAAACCC7 Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Czyli cała nowa piasta :), ale koło wyjdzie taniej, jakieś ze złomu, lub odratowane w sklepie rowerowym.
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Teraz, SoloTM napisał: http://allegro.pl/piasta-rower-przod-hamulec-tarczowy-6otworow-31314-i7335906772.html#imglayer Takiego cuda które jest nakręcone na gwint Ci brakuje. Potem zwykłej najtańszej tarczy na 6 śrub. Obejdź sklepy rowerowe i popytaj, może mają takie tarczez adapterem używane w "złomowym" kartonie. Powinni. Skoto juz wtopiłem 6 dych na tarcze i nasadkę to lepiej bedzie kupic piaste po center lock i powinno grac. Tylko mam pytanie, czy te przeplatanie szprych to jakas mozolna robota bo nigdy jeszcze sie w to nie bawilem?
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 https://www.olx.pl/oferta/piasta-tarcza-180-mm-CID767-IDrqtNp.html#feb199043c Są takie i takie, wystarczy zmierzyć rozstaw. /edit Przeplatanie to proste jak się potrafi no i potrzebna centrownica, żeby koło po przepleceniu było proste. Dla kogos kto tego nie robił i nie ma centrownicy - praktycznie niewykonalne. No i długość szprych pewnie będzie inna... /edit 2 Najprościej będzie tak : http://allegro.pl/kolo-przednie-shimano-deore-26-centerlock-tarcza-i7222001784.html Jeśli wentyl dętki masz krótki to będziesz musiał również i nową dętkę kupić. Otwór jest pod cienki wentyl ( presta ) ale możesz go poszerzyć rozwiercając minimalnie, będzie ok, koło się nie rozpadnie.
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Kupno nowego koła to rozsądny wybór. Ale patrząc co kolega pokazał, troszke koło nie przypasi do mojego górala wypakowanego amortyzatorami. I rozumiem, ze po wstawieniu koła i tarczy to wszystko wpasuje sie moedzy moje chinskie klocki?
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Tak, najwyżej będziesz musiał pokombinowac z podkładkami przy zacisku hamulcowym ( tam gdzie jest przykręcany śrubami ). Trochę inwestycja jak na Twój rower prawie 200 pln... Oczywiście hamulec ( zacisk ) musi być sprawny.
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Z zaciskiem nie ma problemu. Do dwustu zł. raczej myślę nie dojdzie. Ale skoro wygrzebałeś za 109 zł takie kolo to cos w granicach 100 powinno sie znalezc.
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Nowe ? zapomnij - to jakas okazja - najtansza opcja na allegro na piaście centerlock.
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Mozesz porownac ceny cl do is? Bo chyba moge zwrocic swoja tarcze do sklepu, mam paragon i do tego jest cala w opakowaniu. I wezme tarcze na 6 śrub i po ptokach.
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 U tego samego sprzedawcy jest kolo is cos kolo 89 pln. Zobacz sam. http://allegro.pl/kolo-przednie-przod-shimano-26-disc-6-srub-tarcza-i7279323957.html
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 No dobra z tego widze to mała różnica cenowa. Ale szczerze jak patrze na te koło, przypomina koło do kolarzówki, do ktorej pewnie wymagana jest "chuda" opona jak i dętka. Czy taka typowa, standardowa opona od górala wejdzie mi w tą rafke?
ANeXo Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Teraz, SoloTM napisał: Oczywiście. Będzie dobrze. Mówisz? ;p No dobra, dziekuje ci bardzo za pomoc. Teraz musze przemyśleć co zrobić, to co chciałem wiedziec juz wiem. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.