Skocz do zawartości

[Osprzęt] Tourney Deore

Mr.C

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na początku chciałbym zaznaczyć że jestem totalnym laikiem więc proszę o wyrozumiałość i poradę. Rok temu zacząłem swoją przygodę z rowerem mtb. Wybór padł na Gianta ATX 2 2017. Głównie jeżdżę w terenie, zjazdy, wjazdy, błoto itp i niestety mój osprzęt nie daje sobie rady (Shimano Tourney). Wpadłem na pomysł żeby wymienić wszystko od a do z. Myślę żeby zainwestować w zestaw Shimano Deore M6000. I teraz moje pytanie:

1. Czy to dobry wybór 

2. Mam zamiar kupować partiami, od czego zacząc na początku żeby było kompatybilne z tourneyem i czy w ogóle jest taka możliwość. 

Pozdrawiam serdecznie :)

Napisano

1. Kwestia tego, co chcesz w tym rowerze wymieniać. Rama jest niestety mało rozwojowa, reszta szpeju zresztą też, i może okazać się, że lepszym pomysłem jest odłożenie pieniędzy na zakup lepszego roweru. Sama grupa osprzętu jest ok.

2. W zasadzie jedynie przednia przerzutka wraz z korbą i lewą manetką mogą zostać. Tyle, że dostaniesz niepraktyczne przełożenia, więc trochę lipa. Wszystko pozostałe tak czy inaczej musisz wymienić jednocześnie. Dodatkowo jeszcze tylne koło. A przynajmniej piasta, ale przeplatanie przy tej klasie sprzętu będzie nieopłacalne. Oraz prawa klamka hamulcowa, bo aktualnie masz klamkomanetki. I tutaj wracamy do rozważań z punktu pierwszego. 

Napisano

Co masz na myśli pisząc ze rama jest mało rozwojowa? 

Co do wymiany osprzęt i amortyzator z blokadą. Dzięki za odpowiedź.

Napisano
2 minuty temu, Mr.C napisał:

Co masz na myśli pisząc ze rama jest mało rozwojowa? 

Ano choćby to że nie ma taperowanej główki ramy. Trochę szkoda bo szukając fajnego amortyzatora zaczyna się robić ciasno w segmencie '1 1/8. Mały wybór. 

Co do reszty wypowiedzi kolegi to musisz oddac rower na troche dłuzej żeby dało sie jezdzić musi się wymienić kilka rzeczy na raz bo robisz duży skok technologiczny na napędzie.  Masz ramę trochę pod komfortową rekreację (tzw uniwersalny góral) z dużym plusem za gwarancję. 

Napisano

Wszystko jasne :) to mój pierwszy rower mtb, po rozbudowie i wymianie amortyzatora do latania po terenie na początek będzie wystarczający. Dzięki za odpowiedź 

A jest jeszcze jakiś napęd, który moglibyście mi polecić. Np coś gorszego od Deore M6000 ale również dobre, tyle że nie może być klamkomanetek, bo strasznie mnie irytują. 

Napisano

Ogólnie to fajnie mieć mocne i sztywne korby w systemie hallowtech 2.przydadza się na lata. Masz już je w alivio. Podobnie z resztą napędu.(chociaż podobno starszy był lepszy, trwalszy) to też zmiany ale nie tak kosztowne(bo wybrałeś sobie nową grupę deore akurat) :)

Przy hamulcach możesz taniej przejść na avida mechanika niż ładować się od razu w tanie hydrauliczne. Czyli zostają manetki do biegów (z nowego potencjalnego zestawu) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...