Skocz do zawartości

[łańcuch] Connex 10S8 - bardzo głośna praca

_GoGoL_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema

Wczoraj wymieniłem mój stary już łańcuch Shimano HG54, czyli generalnie o klasę niższy bo napęd mam XT 10s.

Wybór padł na poniekąd wytrzymałego Connexa 10s8. Nie jest to łańcuch kierunkowy, więc jego założenie nie ma żadnego znaczenia. Jedynie spinki są kierunkowe. Na pewno dobrze je założyłem.

Łańcuch założyłem i od pierwszego przekręcenia korba już hałasował. Nie jest to skrzypienie, ale po prostu zwykła praca łańcucha tylko o wiele głośniejsza. Czy to normalne w przypadku Connexów? Może ten model lub ta firma po prostu tak ma? Zdjąłem nawet łańcuch żeby zmyć fabryczny smar zabezpieczający. Wysuszyłem go i nałożyłem dobrego Rohlofa - efekt ten sam. Ciągle jest głośno w porównaniu do Shimano.

Jakieś rady?

• Mod Team
Napisano

Sądzę, że powodem tego jest sztywność boczna Connexa. U mnie po 100-200km napęd ucichł. Łańcuch się trochę rozluźnił i zaczął lepiej się układać na kasecie. Tyle mojej teorii.

A jeżeli założyłeś nowy łańcuch do używanej kasety to sprawa całkiem normalna, że muszą się ułożyć.

Napisano

Jak sie nie wie co sie robi to potem są takie kwiatki.

Co tu dużo pisać. Dałem ciała. Źle założyłem łańcuch. Tzn przeplotłem go z tyłu pod taką metalową zapadką w wózku a nie nad. Tyle w temacie.

Można się już śmiać :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...