Skocz do zawartości

[Łańcuch] XT hg93 - głośna praca

rafalsky76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam zestaw napedu: korba Deore m590, kaseta Hg400 plus łańcuch XT hg93 no i tu mam problem, łańcuch niemiłosiernie rzęzi pomimo dwukrotnego szejkowania i smarowania, łączny przebieg około 500 km. 

Chce go wymienić, możecie polecić na jaki? może Kmc? lub na hg53?

Najważniejsze żeby był cichy przy tym zestawie.

Pozdrawiam

Napisano

A przerzutka ustawiona dobrze?

Mam ten łańcuch z kasetą Deore XT, nawet przy zębatce Narrow Wide napęd jest bardzo cichy.

Napisano

Przerzutka ustawiona idealnie, pierwsze 300km zrobiłem na deore m592, teraz mam slx m662 a łańcuch jak rzęził tak rzęzi dalej, też myślałem na początku ze to problem przerzutki ale ten element odpada.

Chrakterystyczne odgłosy jego pracy są zdecydowanie słyszalne przy mocniejszym dokrecaniu np. na podjeździe.

Jaki łańcuch możecie polecić? 

Napisano

Ten łańcuch powinien być cichy przy tym zestawie jak każdy inny na 9s, czy nawet 10s. Nie szejkuj, tylko porządnie nasmaruj jakąś rzadką oliwką, tak żeby dostała się do wnętrza rolek i zostaw na noc. Wątpię, żeby to była wina łańcucha, tym bardziej po takim przebiegu. Może masz źle ustawioną linię łańcucha i trze o blaty, albo krzywy hak i przerzutka ściąga łańcuch pod kątem względem koronek kasety?

Dobry łańcuch na 9s to KMC X9.93, ale ja bym nie wyrzucał pochopnie kasy na nowy.

Napisano

Jak pisałem na początku podejrzewałem przerzutkę - odpada, gdy wymieniałem napęd na nowy, łańcuch przetarłem tylko powierzchownie (ze smaru fabrycznego) i od początku był głośny, myślę - może się ułoży itp. - nic z tego. Rozpiąłem, wyszejkowałem, nasmarowałem olejem do łańcucha Finish Line Dry do warunków suchych (nie lubię mieć oblepionego łańcucha) i nastała przysłowiowa ,,alleluja - tu Cię mamy'' ale ta cisza nie trwała długo bo po około 100km znów zaczął rzęźić, więc ustawienie napędu wygląda na poprawne. Może tak jak piszesz: nasmaruję ale inną oliwką (ta którą stosuję jest jak woda), zostawię na noc i dopiero przetrę rano. 

Na marginesie spróbuję jazdy na KMC - zobaczymy.

Może jeszcze jakieś sugestie?, muszę na stałe wyeliminować ten problem bo mnie doprowadza pomału do ,,szewskiej pasji''.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 29.04.2018 o 12:33, pand0ra napisał:

Nasmaruj tym co masz i zostaw na noc.

Problem ustąpił dopiero po drugim ,,nocnym'' smarowaniu łańcucha, tzn. pierwsze smarowanie zrobiłem specyfikiem do warunków suchych który wcześniej stosowałem, po pozostawieniu na noc i wyczyszczeniu rano głośne odgłosy pracy zmniejszyły się ale na krótko, dopiero po nasmarowaniu oliwką do łańcucha nastała cicha praca.

Wychodzi na to że specyfiki do warunków suchych za bardzo się u mnie nie sprawdzają, fakt przy stosowaniu ich kaseta i łańcuch wyglądają jak wyjęte z pudełka ale z drugiej strony czasami lepiej poświęcić trochę więcej czasu na czyszczenie po zwykłej oliwce i mieć święty spokój :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...