G3orG3 Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam Posiadam rower BTWIN ROCKRIDER RAFAL 700 w wersji 29 cali. Napęd 3x10. Mineło już 3 lata od zakupu, i przy podjazdach zaczynają strzelać i przeskakiwać przerzutki. A to nie jest fajne i grozi wypadkiem. A jako że jestem amatorem w tym temacie, potrzebuje opini co kupić. Obecnie na rowerze jest sprzęt Deore, i nie chce schodzić na niższą klase. Tym bardziej że, do lekkich nie należe (105kg-190cm). To zacznijmy. 1.Kaseta Shimano DEORE 10 biegów 11-36 zębów i przy takiej chciałbym zostać. Shimano Kaseta CS M771 Co sądzicie o niej? Czy jakieś lepsze propozycje? 2. Korba Shimano DEORE 24/32/42 zęby i chyba może pozostać, wymienić tarcze? Chyba wypadałoby ale na jakie?? 3.Przerzutki tu też problem. Spodobały mi się takie z sprzęgłem Przerzutka tylna SHIMANO SLX-M7000 SGS Shadow+ Przerzutka przednia Shimano FD M7005 SLX Manetki Shimano SL M670 SLX Nie wiem czy to jest dobrze dobrane, chodzi mi o opinie. Chce żeby to przyjemnie pracowało i posłużyło mi trochę. A i jeszcze temat, pancerze są całe chyba nie trzeba ruszać. A co z łożyskami ?? Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
seraph Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 Trochę się zabierasz do tematu od złej strony, bo linki i pancerze powinieneś wymienić, bo te powinno się zmieniać nawet profilaktycznie po prostu, a przerzutki mogą zostać skoro nic im nie jest. No chyba, że to nie zwykły serwis eksploatacyjny ale usprawnienie. Wymiana jednych sprawnych przerzutek 3x10 na inne 3x10 jest bez sensu no chyba, że Ci bardzo tego sprzęgła brakuje. A nie myślałeś o 2x10 albo nawet 2x11 jak już zmieniać wszystko? Korba zwykle przeżywa przynajmniej 2 napędy, a często jest też tak, że tylko 1 blat jest zjechany i najwyżej ten bym zmienił na taki sam. Kaseta jeśli nie liczysz gramów to każda będzie dobra. Łańcuch KMC X10 zamiast Shimano i po kłopocie. Co do ilości zębów to nikt Ci nic nie doradzi jeśli sam nie określisz czego Ci obecnie brakuje lub czego nie używasz. O jakie łożyska Ci chodzi? W kołach czy suporcie? Piasty się serwisuje, a suport wymienia jeśli są luzy, strzela lub razem z korbą.
Miki74 Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 1. Jeżeli napęd jest faktycznie zajechany to kasetę bym wybrał tańszą (droższa nie będzie lepsze chyba że zależy Tobie na około 70g) np CS-HG81 CS-HG500 (jeżeli jest 11-36, nie jestem pewien), CS-HG50 2. byś musiał zrobić zdjęcia - ktoś oceni zużycie 3. Przerzutki najczęściej są ok - wymiana linek i pancerzy powinno pomóc. I od tego bym zaczął. Bo trudno ocenić czy Ci ślizga się łańcuch, czy nieprecyzyjnie chodzi przerzutka. Edit i jak powiedział przedmówca łańcuch KMC X10.93 a jeżeli jeździsz dużo to nawet 3 i ja zmieniać co 300-500km.
G3orG3 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 @seraph No brakuje mi trochę tego sprzęgła. Może masz rację ze byłoby to usprawnienie. Ilość zębów mi pasuje bo lubię styl mieszany i czasem fajnie pocisnąć po asfalcie;) Nie wiem skąd te skoki na przerzutkach. Ale widzę kolego ze jesteś z TST, może miałbyś czas zobaczyć i doradzić fachowym okiem. @Miki74 https://images82.fotosik.pl/1056/b4ea5751661b433b.jpg
Miki74 Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 Jak dla mnie napęd nie jest w złym stanie, nie powinien się ślizgać. Niech jeszcze ktoś to oceni dla potwierdzenia. Wymień linki pancerze i zrobić regulację. Bym się pozbył tej plastikowej osłony.
Miki74 Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 Ulega samodegradacji, czasem wywołuje dodatkowe naprężenia na szprychy. Względy estetyczne.
G3orG3 Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Napisano 28 Kwietnia 2018 Jak będę wymieniał zlikwiduje tą osłonę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.