Skocz do zawartości

[Korba Campagnolo] Korba szosowa 53/39 - wymiana na 34.

DSkrabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam korbę Campagnolo Centaur 53/39 oraz kasetę 11-28. Niestety w górach to nie wystarczy. Czy mogę wymienić jedynie mniejszą zębatkę z 39 na 34 i jeśli tak to jaka to musi być? Koniecznie Campagnolo Centaur czy inna Campagnolo? Czy jeśli nie mogę wymienić zębatki to czy mogę wymienić kasetę na taką z większym rozstawem?

Napisano

Jak to starsza wersja Centaura, to niestety, nie wymienisz młynka na 34z, rozstaw śrub na to nie pozwala, nie miał byś do czego przykręcić tak małej zebatki. Nie wiem jak jest w tych nowych Centaurach, czy tropem Shimano nie poszli w jeden standard 110mm..

Kaseta 11-28? Campagnolo nie miało i nie ma takiej kasety, ale jeśli masz tylko korbę Campy, a resztę Shimano, to tak, możesz dać większa kasetę. Ponoć nawet przerzutka z krótkim wózkiem SS poradzi sobie z kasetami 11-32, a jeśli będziesz miał problem, to wymiana przerzutki na średni wózek GS lub sam wózek na takowy i wtedy nawet 11-34.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...