lukast Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Cześć, Szukam roweru typu cross w cenie do 2000zł. Wzrost 189cm, waga niecałe 80kg. Aktualnie w sklepie polecają mi Romet Orkan 3m 2016 za 1800zł - czy warto ? - podobno w porównaniu do wersji 2018 ma blokadę amortyzatora z przodu. Z drugiej strony widzę że model Orkan 3m 2018 ma chyba lepsze przerzutki. Wiem że mogę ten rower kupić na allegro taniej, ale chcę kupić z oficjalnej dystrybucji, od razu złożony i wyregulowany niż potem samemu to robić. A może w tej cenie inny model będzie lepszy ? Jestem kompletnym laikiem i kompletnie nie wiem co jest istotniejsze. Parę pytań: 1) Ten Orkan ma hamulce tarczowe hydrauliczne tymczasem modele Kross Evado z tej połki cenowej mają mechaniczne - co będzie lepszym wyborem ? 2) Jaka wielkośc ramy będzie dla mnie najlepsza ? Czy 21 będzie ok ? 3) Ilośc biegów w rowerze - Orkan ma 24 (3 x 7) - czy jednak nie powinienem szukac czegoś z 27 (3 x 9) ? Z góry dziękuję za porady
remover Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Za 2k mozesz mieć w stacjonarnych orkan 3, evado 4, jakiś Crossway Meridy lub coś bardziej egzotycznego co akurat będą mieli w sklepie obok. Inna opcja - w internecie wyższą półkę produkcji Transrower - Kands avangarde, lazaro elitary, spartacus 4.1. 1. Hydrauliki - skuteczniejsze, mechaniki - latwiejsze w obsludze. 2. Zalezy od producenta i ramy. Czytaj info na stronach producentów, ale na 189 gdzies 20-22 cali. 3. 3x9 w tym budzecie chyba tylko u Transroweru.
lukast Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Napisano 19 Kwietnia 2018 Jak dużą uwagę przywiązywać od klasy przerzutek ? W tym orkanie 3m 2016 odrzucają mnie głównie te przerzutki najsłabszej klasy z gamy shimano... Reszta wygląda spoko. Jeśli chodzi o ramę to w Romet 21' to max - nie ma większej w rowerach typu cross. Przez internet trochę się boję kupować - nie wiem też jak wtedy wygląda kwestia gwarancji na rower. Trochę kusi Orkan 4m na allegro za 2149 - ale tutaj sporo musiałbym dołożyć co przy moim weekendowym jeżdzeniu nie wiem czy ma sens ?
lukast Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Napisano 20 Kwietnia 2018 W tej chwili waham się pomiędzy 2ma opcjami: 1) Orkan 3m 2016 za 1800 w sklepie stacjonarnym - złożony i gotowy do jazdy 2) Orkan 4m 2017 - z allegro za 2119zł: https://allegro.pl/listing?string=romet 4 m&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-spo-1-5-0328 (tutaj złożyc muszę sam lub gdzieś zapłacić dodatkowo by złożono) Czy warto dopłacać te 319zł do wersji 4m ? Wiem że ma lepszy osprzęt, ale czy to odczuję ?
Bartekl Napisano 22 Kwietnia 2018 Napisano 22 Kwietnia 2018 Przy tym orkanie 4 masz w tej cenie wersję z przerzutką tylną deore. Ja bym brał 4. Co do zakupu z allegro to musisz w takim rowerze jedynie przykręcic pedały prawdopodobnie i skręcić kierownice, odkleić naklejkę z korby i hamulców tarczowych i to wszystko. Chyba niczego nie pominąłem. Zajmie Ci to 5 minut.
korekpl Napisano 22 Kwietnia 2018 Napisano 22 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o neta, to za ok 2150 możesz też rozważyć Unibike Viper GTS, nie ma tarczówek tylko v-brake, ale dzięki temu reszta osprzętu jest średnio o klasę lepsza i nie ma w nim praktycznie żadnego słabego pkt. (tj: jakiejś bardzo lichej jakości części)
lukast Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Napisano 26 Kwietnia 2018 Zdecydowałem się jednak zakupić Romet Orkan 4m 2017 przez internet za 2119 - mam nadzieję że wybór okaże się słuszny. Temat do zamknięcia - dziękuję wszystkim za komentarze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.