malysek Napisano 15 Kwietnia 2018 Napisano 15 Kwietnia 2018 Witam potrzebuję nowej kasety i łańcucha do swojej Meridy. Obecnie siedzi kaseta CN-HG20 (11-34) z łańcuchem oryginalnym ale kaseta jest już wytarta i łańcuch też się wyciągnął. Znalazłem taki zestaw: Kaseta CS-HG400 Łańcuch CN-HG93 (11-34 lub 11-32 który bardziej uniwersalny?) dwie sztuki na zamianę. Czy to dobry zestaw na dłuższy okres użytkowania i nie zużyje się jak poprzedni w ciągu kilku kkm? Drugie pytanie jak zdjąć korbę z tego roweru? Chciałem dodatkowo przy wymianie ją zdjąć rozkręcić i wymyć dokładnie przednie zębatki. W starym rowerze wystarczyło odkręcić śrubę i zdjąć korbę a tutaj po odkręceniu widać jeszcze jakiś dodatkowy gwint, więc nie wiem czy coś jeszcze trzeba odkręcić czy normalnie ściągać. Korba to Shimano M430 octa. Pozdrawiam
seraph Napisano 15 Kwietnia 2018 Napisano 15 Kwietnia 2018 Łańcuch lepiej KMC X9, albo jeden Campagnolo C9. Campa pojedynczy, bo jest drogi ale śmiem twierdzić, że wytrzyma conajmniej tyle co 2 Shimano. To łańcuch odpowiada za żywotność napędu. Jeśli nie używałeś zębatki 34 obecnie to weź kasetę 11-32, a jak Ci brakowało lekkiego biegu to jest jeszcze kaseta 12-36. Żadnej wielkiej filozofii tu nie ma. Poprzednia korba sama spadała z osi? Co jest bardzo dziwna sytuacja, bo zawsze potrzebny jest ściągacz. Obecnie potrzeba Ci takiego: http://allegro.pl/sciagacz-do-korb-shimano-octalink-isis-na-kwadrat-i6341676693.html
malysek Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Napisano 15 Kwietnia 2018 Nie, sama nie spadała:) Poprzedni to był starutki rower więc podłożone drewienko pod młotek dawały radę:) a teraz się zdziwiłem bo nie wiedziałem jak tą korbę zdjąć. Nie używałem zębatki 34 więc wezmę tą 32 i teraz mam pytanie czy skracać łańcuch do tej zębatki a jeśli tak to o ile ogniw? Obecnie mam 108 ogniw. Pozdrawiam
seraph Napisano 15 Kwietnia 2018 Napisano 15 Kwietnia 2018 Nowy łańcuch zawsze się skraca, ale szkoda się bawić w liczenie ogniw. Zakładasz łańcuch bez przeplatania przez przerzutki na największe zębatki z przodu i z tyłu, napinasz i po dodaniu 2 ogniw masz długość łańcucha. Jest wtedy optymalnie krótki, czyli tak żeby się dało wrzucić każdy bieg i nic poza tym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.