Skocz do zawartości

[suport] Nowa Korba, gwint ITA, mufa 70mm i konflikt

Dareios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z dobraniem odpowiedniej długości osi (wałka tak naprawdę) suportu. Na wstępie zaznaczę, że jest to suport klasyczny, czyli miski, wianki i wałek. 

Kupiłem korbę Suntour XCC 48/38/28. Sugerowana długość wałka do niej to 122 mm. Kupiłem wałek ciut krótszy bo 121 mm, ponieważ długość w przypadku suportu klasycznego to jedynie jeden z kilku istotnych wymiarów i to był wówczas jedyny który miał przybliżoną długość i te inne wymiary pasowały. Aby było wiadomo o co chodzi, na koniec wkleję rysunek poglądowy.

No i niestety po maksymalnym dokręceniu lewe ramie korby ociera o miskę suportu, a właściwie się blokuje. Kupiłem więc drugi wałek, o długości 123 mm i historia się powtarza.

Po prostu podejrzewam, że te zalecane 122 mm nie działa przy mufie 70mm. Z tego względu obawiam się, że dostępne suporty pakietowe też niekoniecznie muszą pasować. Innych wałków które by pasowały do mufy też na tą chwilę nie widzę. Co robić? Obecnie da się jeździć, nie ma styku pomiędzy ramieniem a miską, ale przy lekko dokręconym ramieniu korby. Nie mam klucza dynamometrycznego, ale za pomocą grzechotki, wagi hakowej i miarki obliczyłem, że aktualnie ramie jest dokręcone momentem około 15 Nm. Nie ma luzu, nie skrzypi, ale to chyba za mało?

Wklejam rysunek wałka:

spindle.jpg

Tym co mnie ogranicza poza długością jest też wymiar B. Jeżeli rozstaw bieżni będzie za mały to miska kasująca luzy wejdzie zbyt głęboko do mufy i nie da się jej zakontrować. 

Myślę nawet czy by nie zeszlifować ramienia korby o jakiś 1mm. To stary rower i to będzie jego ostatni sezon. Nie chcę w niego inwestować, ale z drugiej strony jeszcze ten sezon chciałem na nim przejeździć.

Co radzicie?

EDIT: Wymiary pierwszego wałka to:

D - 121 mm

A - 31,5 mm

B - 55 mm

C - 34,5 mm

Wymiary drugiego wałka 

D - 123 mm

A - 32 mm

B - 56 mm

C - 35 mm

Wymiar B 55 mm wydaje się być minimalnym, który umożliwia zakontrowanie lewej miski.

Napisano

Będzie ok.

Jeśli oś jest za krótka - to po odwróceniu będzie ok od strony korby, ale z drugiej - lewa może zahaczać o tylne widełki. Jeśli nie będzie haczyć, to będzie ok.

Napisano

Sorki, że po czasie. Odwróciłem ten dłuższy wałek. Nic nie haczy, ani o miskę suportu, ani o widełki, ale korba od strony zębatek jest zbyt blisko ramy i nie da się wrzucić najmniejszej koronki. Ogranicznik przerzutki już dalej w stronę ramy nie idzie. 

Wygląda na to, że chyba trzeba będzie ten rower zezłomować

Napisano

Widzę że sypnęli towarem, bo w ciągu tygodnia jeszcze takich nie było. Tzn były 127 i większe, ale z mniejszym rozstawem bieżni i już straciłem nadzieję.

Ale tamten chłop z tej aukcji to przesadza z wysyłką - 15 zł kurierem za wałek w cenie 11 zł. 

Zamówię to, bo ten podaje dokładne wymiary i ma jeszcze klucze do konusów to przy okazji kupię:

http://allegro.pl/os-suportu-czarna-na-nakretki-127mm-5t-i6954121334.html

Dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...