LeSiuuu Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 Witam, Mam obecnie obręcz 19 mm szerokości i oponę 2.35( 60x559). Czy jeśli wymienię obręcz na szerszą (np. 31 mm) to czy opona będzie tak jakby szersza? Pytam bo nie wiem czy kupić szerszą obręcz, żeby opona nie tarła o ramę.
seraph Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 Tak, opona będzie szersza, bo wreszcie ułoży się jak trzeba i osiągnie lub zbliży się do deklarowanej przez producenta szerokości. Zmierz sobie teraz szerokość i gwarantuję Ci, że na tak wąskiej obręczy nie ma 60 mm. Poza tym, że może przestać się mieścić w ramie to taka zmiana przyniesie same korzyści.
Track Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 W swojej zimówce mam obręcze Rodi airline1 559X19C i z tyłu Alex Rims DM24 o szerokości wewnętrznej 24mm. Mam dwa komplety opon 2,1 i 2,2" - nie mam suwmiarki żeby dokładnie pomierzyć szerokość bieżnika i balona ale dużych różnic bym się nie spodziewał. Na pewno opona 2.35 będzie lepiej siedziała w szerszej obręczy i nie będzie "pływać" w zakrętach. Te 31mm to chyba zewnętrznej
dorota57 Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Nie wiem na ile opis i tabelka dobru opon będzie ci przydatna, poczytać warto. https://roweroweporady.pl/jaka-opona-do-obreczy/
gocu Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 12 godzin temu, seraph napisał: Tak, opona będzie szersza, bo wreszcie ułoży się jak trzeba i osiągnie lub zbliży się do deklarowanej przez producenta szerokości. Zmierz sobie teraz szerokość i gwarantuję Ci, że na tak wąskiej obręczy nie ma 60 mm. Jasnowidz? U mnie Schwalbe 2.25 na obręczy 19mm ma dokładnie deklarowane 58mm. Co do szerokości to kłamał np.Maxxis i Contuinental, ale ty nawet nie wysiliłeś się żeby zapytac o markę, tylko od razu pojechałeś mądrością wyczytaną bez zrozumienia w necie.
seraph Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 2 godziny temu, gocu napisał: U mnie Schwalbe 2.25 na obręczy 19mm ma dokładnie deklarowane 58mm 2.25 to nie 2,35, a te 58 mm to ma balonu czy po klockach? Moje Rocket Rony 2.25 na obręczy 23 mm miały 56 mm balonu, więc i w Twój pomiar ciężko mi uwierzyć. Nie trzeba znać marki i tego kto rozmiar opon zawyża a kto nie, żeby wiedzieć, że opony Enduro nie są dedykowane do obręczy rzędu 19 mm. Na mojej obręczy Maxxis Ardent 29x2.4 (61-622) ma 58 mm balonu, a Maxxis to przecież nie Continental, bo na tej samej obręczy Aspen 2.1 ma 53 mm, czyli wręcz nadmiar szerokości. Nie ma to jak ślepo nazywać kogoś internetowym teoretykiem jak samemu nie wie się, jak przyłożyć suwmiarkę do opony. Rozmiar stopy też mierzysz razem paznokciami?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.