Tomidr Napisano 27 Marca 2018 Napisano 27 Marca 2018 Cześć jestem tu nowy i już na starcie potrzebuję pomocy. Postanowiłem złożyć sobie rower na ramie Kross Level B7. Sugerując się opisem gotowego roweru na stronie producenta https://www.kross.pl/pl/2017/mtb-xc/level-b7 w tym samym czasie jak kupowałem rower od razu nabyłem wszystkie części w stosownych miejscach robiąc sobie upgrade i bazując na Shimano xt 2x10 zamiast na Sram 1x11. Między innymi kupiłem lekko używane koła z piastami (w zasadzie nowe) dokładnie takie jak w specyfikacji producenta (sprzedawca też zapewniał mnie że pochodzą z Levela B7), a więc: - Piasta tył Deore FH-M618 12x142 - obręcze WTB STP i19 - szprychy, opony tarcza hamulcowa (mocowana na 6śrub) Czyli kompletne koło zmontowane. Wszystkie części już mam w domu, właśnie miałem sobie dziś składać nowy wymarzony rower bo rano doszła kurierem rama i… lipa. Okazuje się że Kross Level B7 ma też drugą wersję ramy z mocowaniem tylnej piasty 10x135 – zobaczcie https://www.kross.pl/pl/mtb-xc-29/level-b7 – niestety to właśnie taką kupiłem (o zwrocie nie ma mowy, bo sprzedawca był osobą fizyczną, a więc prawo 14 dni zwrotu nie obowiązuje) I tu stawiam wyzwanie przed Wami dzielni forumowicze (tak naprawdę błagam o pomoc) – jak najmniejszym kosztem przejść z tego 12x142 – wyszło mi kilka kombinacji: 1. Wymiana samej piasty na inną która będzie 10x135, ale… musi przyjąć kasetę 10rz, mieć 32 otwory na szprychy i być w tym zestawie plug&play na zasadzie, że nie będzie konieczna wymiana szprych na inną długość, a tylko zmiana piasty i zaplecenie. Jakiej piasty użyć? 2. Przerobienie tej piasty FH-M618 (choć jest ona trochę dziwna, bo jak w goglach ją wpisuję, to wychodzi taka z mocowaniem tarczy na centerlock, a moja ma mocowanie tarczy na 6 śrub – zobaczcie na zdjęcia): a) przerobienie polegające na skróceniu konusów po 3,5mm na każdej ze stron u tokarza, a następnie poszukanie jakiegoś adaptera z 12mm na 10mm i ośka 135mm – czy wówczas tarcza względem zacisku hamulcowego będzie dobrze działała, czy jakoś inaczej ten zabieg skrócenia przeprowadzić? zostawić korpus piasty, wymienić oś, łożyskowanie i konusy – czy wiecie jaka piasta może być dawcą wnętrza i czy to możliwe? 3. W niektórych serwisach jak zapytałem co zrobić – powiedzieli „spokojnie można jeśli to rama aluminowa włożyć te piasty 142mm do ramy 135 – zastosować adaptery z 12 na 10 i spiąć zaciskiem. Będzie ok. i nic nie pęknie” – faktycznie przy minimalnym nacisku wchodzi ta piasta do ramy, ale… czy znacie taki długi zacisk 10mm który to zepnie? 4. Sprzedać te koła i mogę kupić szybko i tanio koła oparte o piasty FH-M475, tylko one są na oś 9mm i nie wiem czy da się zamontować na tej piaście kasetę 10rz i czy mogę spiąć to z ramą pod oś 10mm – niektórzy sprzedawcy twierdzą, że 9mm oś do 10mm haka to no problem i wszystko będzie działać. Wszelkie inne pomysły mile widziane - dodam jednak że z kasą już mega krucho więc potrzebuję w miarę taniego rozwiązania Dok1.pdf
Tomidr Napisano 27 Marca 2018 Autor Napisano 27 Marca 2018 zamiast tej uśmiechniętej buźki miał być punkt 2b
gtb Napisano 27 Marca 2018 Napisano 27 Marca 2018 1 godzinę temu, Tomidr napisał: Okazuje się że Kross Level B7 ma też drugą wersję ramy z mocowaniem tylnej piasty 10x135 Nie jest to druga wersja tylko starszy rocznik (patrząc po kolorze na twoim zdjęciu 2014 https://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b7 ) , sztywna oś z tyłu jest od modeli 2017. 1 godzinę temu, Tomidr napisał: 2. Przerobienie tej piasty FH-M618 (choć jest ona trochę dziwna, bo jak w goglach ją wpisuję, to wychodzi taka z mocowaniem tarczy na centerlock, a moja ma mocowanie tarczy na 6 śrub – zobaczcie na zdjęcia): a) przerobienie polegające na skróceniu konusów po 3,5mm na każdej ze stron u tokarza, a następnie poszukanie jakiegoś adaptera z 12mm na 10mm i ośka 135mm – czy wówczas tarcza względem zacisku hamulcowego będzie dobrze działała, czy jakoś inaczej ten zabieg skrócenia przeprowadzić? zostawić korpus piasty, wymienić oś, łożyskowanie i konusy – czy wiecie jaka piasta może być dawcą wnętrza i czy to możliwe? FH-M618 jest na centerlock , u ciebie jest tylko założony adapter umożliwiający montaż tarczy na 6 śrub. Rzeźbić przeróbki niema sensu a dawcy do przekładki nie znajdziesz (z bliźniacza M615 bebechy nie pasują). 1 godzinę temu, Tomidr napisał: 3. W niektórych serwisach jak zapytałem co zrobić – powiedzieli „spokojnie można jeśli to rama aluminowa włożyć te piasty 142mm do ramy 135 – zastosować adaptery z 12 na 10 i spiąć zaciskiem. Będzie ok. i nic nie pęknie” – faktycznie przy minimalnym nacisku wchodzi ta piasta do ramy, ale… czy znacie taki długi zacisk 10mm który to zepnie? Serwisy udzielające takich rad radzę omijać szerokim łukiem. 1 godzinę temu, Tomidr napisał: 4. Sprzedać te koła i mogę kupić szybko i tanio koła oparte o piasty FH-M475, tylko one są na oś 9mm i nie wiem czy da się zamontować na tej piaście kasetę 10rz i czy mogę spiąć to z ramą pod oś 10mm – niektórzy sprzedawcy twierdzą, że 9mm oś do 10mm haka to no problem i wszystko będzie działać. M475 bez problemu przyjmuje kasetę 10s i będzie pasowało do tej ramy.
Tomidr Napisano 27 Marca 2018 Autor Napisano 27 Marca 2018 wielkie dzięki za odpowiedź. Orientujesz się może czy wchodzi w moim wypadku w grę przeplecenia tych moich obecnych kół na piastę FH-M475 tak by zostawić obręcze i obecne szprychy (widzę że jest dostępna wersja 32H, a po prostu bardzo mi się wizualnie podobają te moje obręcze)?
gtb Napisano 27 Marca 2018 Napisano 27 Marca 2018 M475 nie podejdzie bo ma wyższy kołnierz , prawdopodobnie M615 by pasowała (ale 100% pewności nie ma , trza by pomierzyć).
Haitz Napisano 27 Marca 2018 Napisano 27 Marca 2018 Co do dziwnej rady "spokojnie można jeśli to rama aluminowa włożyć te piasty 142mm do ramy 135" dopowiem że jest odwrotnie. Do ram o rozstawie 142mm można dać piastę 135x12 i dodać podkładki po 3,5mm na stronę(uzurpator takie robi).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.