Skocz do zawartości

[koła] Tanie i w miarę lekkie koła 26" do XC

panpelo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów.

Polećcie jakieś koła które mają rozsądną wagę i mieszczą się w budżecie 600-700zł. Najlepiej żeby miały stalowy bębenek.

Napisano

Co to znaczy lekkie?

Ja w nieco wyższym budżecie złożyłem koła z:

Obręcze: Accent RockRider 36H

Szprychy: Sapim Laser

Nyple: Sapim Aluminiowe

Piasty: Shimano 525

Waga kół bez zacisków to ~1850g

Lekkie nie są, ale niestety to głównie kwestia piast.

Napisano

Pod QR9? Jeżeli tak i nie pogardzisz używanymi, to właśnie przymierzam się do sprzedaży XTR WH-M975. Koła proste (nie były prostowane), oryginalny bębenek umarł, więc parę tygodni temu serwis założył mi używany, ale w bardzo dobrym stanie bębenek od bodajże WH-M785. Koła sprzedam z używanymi oponami Conti X-King 2,2 Race Sport, zmęczonymi użytkowaniem ale z wciąż dobrym bieżnikiem i do turystyki lub treningów w pełni przydatnymi. W zestawie oczywiście oryginalne zaworki tubeless. Całość 500 zł + koszt przesyłki.

Dodatkowo mogę sprzedać do tych kół komplet tarcz XTR CL IceTech SM-RT98-S 160mm. Tarcze proste, używane z klockami żywicznymi, więc nie wytarte. cena 150 zł/kpl.

Jeżeli jesteś zainteresowany, pisz PW.

Napisano
Teraz, Waza napisał:

Pod QR9? Jeżeli tak i nie pogardzisz używanymi, to właśnie przymierzam się do sprzedaży XTR WH-M975. Koła proste (nie były prostowane), oryginalny bębenek umarł, więc parę tygodni temu serwis założył mi używany, ale w bardzo dobrym stanie bębenek od bodajże WH-M785. Koła sprzedam z używanymi oponami Conti X-King 2,2 Race Sport, zmęczonymi użytkowaniem ale z wciąż dobrym bieżnikiem i do turystyki lub treningów w pełni przydatnymi. W zestawie oczywiście oryginalne zaworki tubeless. Całość 500 zł + koszt przesyłki.

Dodatkowo mogę sprzedać do tych kół komplet tarcz XTR CL IceTech SM-RT98-S 160mm. Tarcze proste, używane z klockami żywicznymi, więc nie wytarte. cena 150 zł/kpl.

Jeżeli jesteś zainteresowany, pisz PW.

Z ciekawości, znasz wagę tych kół?

Napisano

@skom25Przez lekkie mam na myśli takie o wadze ok. 1800g bez zacisków. Zapomniałem podać, że koła pod hamulce tarczowe na 6 śrub i ośki przód 15mm tył zwykły zacisk QR. Ile dokładnie dałeś za koła, które wymieniłeś?

@WazaRozważę propozycję, ale chyba przednie koło nie będzie pasowało.

Napisano

Nie pamiętam dokładnie bo miałem je składane na zamówienie, coś około 800 zł. Gdybym teraz budował koła w takim budżecie to wybrałbym inne piasty i 32 szprychy.

Napisano

Dostałem dobrą ofertę na koła +-1650g, ale koła na szprychach DT Champion 1.8 i aluminiowych nyplach. Co o tym myślicie, dadzą radę do jazdy typu maraton MTB?

Napisano

To szkoda że oferta nieaktualna, bo przy twojej wadze i z przeznaczeniem na maratony MTB, bez obaw możesz celować w koła 26" na 28 szprychach cieniowanych do 1.6 i z aluminiowymi nyplami, zwłaszcza na obręczach DT. Te XR331 nie są zbyt szerokie dla współczesnych standardów, ale 20mm szerokości wew. spokojnie pozwala używać opony 2.0-2.2

Napisano

Teraz dostałem ofertę na te same koła, ale obręcze dt swiss 533d za 610zł, waga kompletu niby ok. 1800g, tylko nie wiem jakim cudem, bo same obręcze dodają jakieś 360g.

Napisano

Ja do ścigania nie brał bym tych obręczy, być może mocne, ale to kowadła. Z mocnych DT, do maratonów ewentualnie XM401, ale to drogie obręcze i w budżecie się nie zmieścisz. Może skontaktuj się z forumowym kolegą @dawid, który zajmuje się profesjonalnie budową kół (Daveo). Przedstaw mu swój budżet i wymagania techniczne a na pewno przedstawi Ci konkurencyjną ofertę. O jakość nie masz się co obawiać, wielu forumowiczów skorzystało z pomocy Dawida, m/innymi dla mnie złożył 3 kpl. kół z których jestem bardzo zadowolony.

Napisano

Też tak myślę, że te obręcze trochę za ciężkie.

Od @dawid dostałem taką ofertę, na którą się najprawdopodobniej zdecyduję:

• Piasty DT 370 32h z bębenkiem aluminiowym
  • Obręcze Ryde Edge 7 czarne
  • Szprychy DT Champion 2.0mm
  • nyple aluminiowe

waga w okolicy 1750gramów

Niestety do lżejszych szprych musiałbym dołożyć 100zł.

Jak ktoś ma jakąś opinię to słucham ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...